Франция и Германия изразиха вчера безпокойство по повод заплахите за

...
Франция и Германия изразиха вчера безпокойство по повод заплахите за
Коментари Харесай

Франция и Германия са разтревожени от заплахите за независимостта на полските съдии

Франция и Германия показаха през вчерашния ден безпокойствие във връзка заканите за независимостта на полските съдии, съобщи " Ройтерс ".

Миналата седмица Европейската комисия стартира наказателна процедура против Полша по отношение на въвеждането на нова дисциплинарна система против съдиите, която съгласно комисията цели да принуждава магистратите да отсъждат съгласно желанията на ръководещата партия " Право и правдивост ".

" Надяваме се, че наказателната процедура, стартирана от Еврокомисията предходната седмица поради новия дисциплинарен режим за съдиите ще докара до някои усъвършенствания, в частност на правото на дейно правосъдие от самостоятелен и неутрален съд ", се споделя във френско-германското изказване, публикувано на вчерашната среща на министрите по европейските въпроси от страните членки на Европейски Съюз. " Искаме да се възползваме от опцията да подчертаем още един път своите опасения от цялата обстановка, основана от промяната в правосъдната система в Полша ", написа в изказването.

" Според нас комбинираният резултат от законодателните промени подлага на риск независимостта на правосъдната система и разделянето на управляващите в Полша ", гласи документът. В него се изрича поддръжка за дейностите на Еврокомисията и се предлага да има нови съвещания по проблема с Полша след изборите за Европейски парламент.

Европейската комисия, която дава отговор за спазването на законодателството на Европейски Съюз, към този момент е разкрила две други наказателни процедури против полското държавно управление - от средата на 2017 година и от средата на 2018 година - поради промени в разпоредбите за пенсиониране на полските съдии и възможното влияние върху тяхната самостоятелност и поради неспазване на върховенството на закона. Тези процедури може да доведат до това Полша да бъде лишена от право на глас при вземането на решения в европейските институции. Но това е малко евентуално, защото такова решение би трябвало да се вземе с консенсус от останалите 27 членки на съюза. А Унгария, против която има също наказателна процедура, е оповестила, че ще наложи несъгласие върху всеки опит за уединяване на Полша, напомни " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР