Франция е вторият носител на трофея от турнира УЕФА Лига

...
Франция е вторият носител на трофея от турнира УЕФА Лига
Коментари Харесай

Франция изми разочарованието и се върна на върха

Франция е вторият притежател на трофея от шампионата УЕФА Лига на нациите. Във финала “петлите ” надиграха Испания с 2:1 и още веднъж демонстрираха, че евентуално са най-класният тим в Европа, а може би и в целия свят. Да, отборът на Дидие Дешан претърпя тежко отчаяние на Европейското състезание, само че три месеца по-късно още веднъж показва цялостния си искра.

При това французите стигнаха до трофея с два цялостни обрата във финалния шампионат в Италия. Първо се оправиха с Белгия, откакто отстъпваха с 0:2, с цел да завоюват с 3:2. А във финала международните първенци доста бързо излязоха от ролята на губещи против “Ла Фурия Роха ” след фамозния гол на Бензема. В този миг даже и без мнозина фенове на прогнози онлайн бяха уверени в крайния триумф на “петлите ”. И той стана факт след попадението на Мбапе. Вярно е, че голът остави спорни усеща измежду неутралната аудитория, защото изглеждаше, че звездата на ПСЖ се намира в засада. Съдията обаче разтълкува обстановката по различен метод след посягането на бранителя Ерик Гарсия, а и в последна сметка надали някой би оспорил, че точно Франция заслужаваше най-вече трофея.

Но каква стойност има тази този трофей?

Със сигурност не носи същия престиж, какъвто Световната купа или европейската купа. И измежду почитателите на футбола, и измежду експертите има значително такива, които не одобряват насериозно Лигата на нациите. Мнозина виждат в този шампионат следващ опит на УЕФА да комерсиализира и монетизира играта. Може би е по този начин, само че това не значи, че триумфът на Франция е без стойност. Напротив, финалната четворка в Италия събра четири страхотни тима, като с изключение на “петлите ” там се явиха домакините, станали европейски първенци три месеца по-рано, както и “жертвите ” на отбора на Дешан - Белгия и Испания. Вероятно шампионатът е помрачен от това, че финалите се организираха през мрачния октомври, а не в границите на слънчевия юни. Освен това главната тематика тази година беше отсроченото от предходната Европейско, тъй че това ненапълно хвърля сянка върху Франция.

А Бензема, Мбапе и компания измиха разочарованието от шампионата на Стария континент и демонстрираха образно, че не са велика мощ с изтичащ период на валидност. Напротив, следващата година по същото време “петлите ” ще бъдат главен любимец за международната купа с тези единици. И нищо чудно да станат първият тим от 60 години насам, съумял да отбрани своя престол. Това не се е случвало от 1962 година, когато Бразилия печели втори следващ шампионат на планетата. След това носителят на трофея непроменяемо отстъпва върха на различен на идващия конгрес. Франция има капацитета да стане третият отбор след Италия 1938 и Бразилия 1962, който става международен първенци два пъти подред.

Но финалният шампионат в Лигата на нациите сподели и какъв брой са изравнени опциите на огромните тимове. Всеки от четирите участника действително имаше късмет да се бори за трофея. Извън този Топ 4 останаха Англия и Германия, а те сигурно ще бъдат измежду кандидатите и на Мондиал 2022. Да не забравяме южноамериканските велики сили в лицето на Бразилия и Аржентина. С такава конкуренция отбраната на купата ще бъде много по-тежка задача за “петлите ” от спечелването на трофея в новия шампионат на УЕФА...
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР