Франция е последната страна, която се присъединява към кръга на

...
Франция е последната страна, която се присъединява към кръга на
Коментари Харесай

Франция въвежда пилотно 4-дневна работна седмица, но с една уловка

Франция е последната страна, която се причислява към кръга на тези, които желаят да вкарат четиридневна работна седмица. Но за разлика от множеството други страни, които са въвели пилотно системата и тов определени избрани компании, Франция ще концентрира програмата особено върху разведени родители, които споделят попечителството над децата.

Френската скица за четиридневна работна седмица ще стартира през септември и ще се ползва за определена група държавни чиновници. На процедура родителите, които имат настойничество над детето си единствено в избрани седмици, могат да работят четири дни вместо пет съгласно новата стратегия, написа Fortune.

Премиерът на Франция, който стана най-младият, заемал този пост в страната по-рано тази година Габриел Атал, е коментирал опити с четиридневната работна седмица преди. Според неговия проект чиновниците ще прекарват по-дълго на работа в дните, в които работят, тъй че отработеното време да не пада от плануваните 35 часа.

Франция е измежду страните с най-кратко работно време в света, като средното годишно работно време е 1505 часа. 

По статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, хората във Франция се радват на приблизително 16,2 часа свободно време дневно, нареждайки се на второ място след Италия в това отношение. Франция държи третата позиция в листата на Remote за баланс сред професионалния и персоналния живот, като има един от най-вече дни законоустановен годишен отпуск (36). Франция е и една от страните с минимум работно време в Европа.
 Германия тества четиридневна работна седмица
Икономическото сърце на Европа тества четиридневна работна седмица

Вместо да работят 40 часа седмично в продължение на пет дни, чиновниците в този момент прекарват 38 часа на работа в границите на четири работни дни

За първи път министър председателят вкара четиридневната седмица преди към две години, когато беше министър на бюджета на Франция. Сега той се надява да разшири системата, с цел да се приложи към цялата френска работна мощ. Все още не е ясно дали часовете ще бъдат понижени или ще бъдат обезщетени посредством спомагателна работа през останалите дни от седмицата.

Желанията за четиридневна работна седмица във Франция са от години - при започване на века тя вкара 35-часова работна седмица. Оттогава французите стартират да залитат по концепцията за по-малко работни дни. Приблизително 10 000 служащи към този момент работят четиридневна седмица, по известия на Le Monde.

Съобщава се и за огромни изгоди, като образец за това е френската компания LDLC, която тества четиридневната работна седмица регистрира, че оборотът е повишен с 40%, без да е належащо да наема спомагателни чиновници, съгласно Световния стопански конгрес.

Сред другите препоръчани от Атал стопански промени са промени в системата за минимална заплата и понижаване на налозите за междинната класа.

Вероятно решението за измененията, годни за разведените родители идва от там, че Франция има належаща потребност от по-голяма еластичност измежду хората, които имат споделено родителство - към половин милион деца (или 12% от общия брой) в страната са при един от двамата родители всяка седмица, оповестява изданието.

Проучванията демонстрират, че децата на разграничени родители могат да повлияят отрицателно на стандарта им на живот, съгласно френския институт за демографски проучвания INED. Новата четиридневна система може да помогне, като съобрази графиците на родителите, тъй че те да могат да прекарват повече време с децата си, до момента в който работят на нормалната си работа.

Четиридневна работна седмица в цяла Европа

Някои от европейските съседи на Франция имат няколко години опит в това. Белгия да вземем за пример вкара промяна, която дава на хората правото да работят четири дни вместо пет. Няколко други страни, в това число Обединеното кралство и Исландия, са въвели пилотно по-кратка работна седмица и са отбелязали позитивни резултати. Служителите разясняват, че са били по-продуктивни при новата система и са изложени на по-малък риск от бърнаут.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР