Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра

...
Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра
Коментари Харесай

Можеш да ядеш, но не и да дебелееш - Франция се бори с дискриминацията на пълните хора

Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра (пастета от гъши дроб), само че все пак е страна, в която да имаш наднормено тегло постоянно се счита съвсем за грях.

Сега, откакто се вгледа в спорната картина в огледалото, нейната столица поде акция против негативизма към " огромните размери " - постоянно подценяван тип дискриминация в един град, угрижен за външния тип и прочут с първокласните си фешън марки и тънките талии.

Шефът на локалната комисия за битка с дискриминирането Елен Бидар поде самодейността, откакто стана жертва на обиди поради тежестта си и откакто видя по какъв начин предубеждението към хората с наднормено тегло остава неусетно, а камо ли и наказвано.

" Пълните хора биват считани за грозни и даже глупави, нечисти и в неприятно здраве ", сподели Бидар. В рамките на годишната седмица за повече внимание към проблемите на дискриминирането предишния петък в Париж стартира акция под мотото " Стоп на дебелофобията! Да действаме дружно! ". Тя включва фешън ревю за облекла " огромни размери " и полемики с присъединяване на блогъри от придвижването за " положително отношение към тялото ". Из фитнес центрове, нощни клубове, плувни басейни и бистра ще бъдат публикувани 50 000 листовки с правни препоръки и номера на горещи линии за помощ.

Кампанията, ориентирана както против нормалната, по този начин и против институционализираната дискриминация, се организира на фона на растящия броя на затлъстелите хора във Франция. Националният институт за здраве и медицински проучвания заяви, че м.г. близо 16% от възрастното население е било затлъстяло против единствено 6% през 1980 година Но слабата фигура си остава блян.

" Има подобен френски абсурд, че би трябвало да ядете фоа гра, само че не би трябвало да дебелеете ", споделя закръглената френска блогърка Дария Маркс. Тя отбелязва, че въпреки дискриминирането при наемане на работа въз основа на външния тип да е неразрешена от 2011 година със закон, работодателите постоянно го заобикалят, предпочитайки тези молби за работа, в които има и фотоси на претендентите.

Фотогалерия: "Зимата идва " - "Игра на тронове " въодушевява облеклата на Eли Сааб >

Тя назова това дискриминация и се базира на проучване, съгласно което цялостните хора е 15 пъти по-малко евентуално да бъдат поканени за събеседване, в случай че в молбата им е приложена и фотография. Докторите могат също по този начин да откажат ин витро оплождане на дами, изглеждащи с наднормено тегло.

Като предизвикателство към имиджа на хубавици с дребни размери, пропагандирани от фешън къщи като парижките " Шанел ", " Луи Вюитон " и " Диор ", уредниците на петъчното събитие проведоха дефиле под наслов " Едрото е красиво ", с цел да показват тоалети в огромни размери, особено направени от дизайнери като Ева Менж.

" Във Франция е доста мъчно да си купиш облекла. Аз пазаря единствено по интернет " или от магазини в Лондон, сподели Маркс. Френските фешън колоси наскоро се стреснаха от заплахите, които крие насърчаването на прекомерно слаби фигури. От 1 октомври френските фешън конгломерати LVMH и Kering стопираха наемането на прекомерно кльощави модели и в този момент изискват от тях да показват медицински удостоверения, че са здрави, преди да стартират работа при тях. Компаниите показаха вяра да наложат нов световен стандарт в стилната промишленост.

Решението им бе приветствано по време на Парижката седмица на модата, в това число при представянето на сбирката на Стела Маккартни, чиято фешън къща е благосъстоятелност на Kering. " Модната общественост би трябвало да обърне внимание на тези млади дами, на тяхното прочувствено, психическо и физическо здраве ", сподели пред АП Стела Маккартни.

Фотогалерия: И една ракета на ревюто на "Шанел " в Париж >

Френското законодателство изначало включи условие за най-малък показател на телесната маса, само че след това то бе отстранено, откакто депутатите взеха решение, че здравното уверение е задоволителна защитна мярка.

Дискриминацията против цялостните хора във Франция е действителен, документиран проблем - в непредвидена сензация се трансформира книга със заглавие " Не се раждаш дебела ", която разказва какво значи за едно дете и младеж във Франция да е цялостен. Въпреки това някои хора си остават скептици.

" Няма проблем с някакво предрешение против " огромните размери " в Париж ", споделя пиар консултантът Емери Долиже. " Нима положителното похапване те прави пълен? Не. Напротив. Нашите американски другари постоянно ни показват това. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР