Франция блокирана от трета вълна на стачкиПенсионирането трябва да е

...
Франция блокирана от трета вълна на стачкиПенсионирането трябва да е
Коментари Харесай

Макрон падна в капана на пенсиите

Франция блокирана от трета вълна на стачки Пенсионирането би трябвало да е втори живот, а не чакалня за гибелта, скандират синдикати и депутати
 

Нарушения в публичния превоз, учебните заведения и доставките за рафинериите ознаменуваха трета вълна на национални стачки във Франция, проведена от синдикатите на 7 февруари, против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон.
-->
 Правителството заяви, че 757 000 души са взели участие в над 200 улични демонстрации. Цифрата е по-ниска от две предходни демонстрации през последните седмици. Влаковете и градският превоз бяха съществено затруднени, а всеки пети полет на парижкото летище Орли беше анулиран. Някои учебни заведения затвориха, защото учителите се причислиха към стачката. Студенти блокираха и няколко академични здания в цялата страна.

Стачките в редица браншове и уличните митинги се случиха за следващ път ден след внасянето на законопроекта за пенсионната промяна в долната камара на френския парламент, което ще е самобитен тест за способността на Макрон да прокара смяна, без да разполага с работещо болшинство в Националното заседание.

Какъв е казусът?

Френското държавно управление желае последователно да усили възрастта за пенсиониране, защото актуалната система не е жизнеспособна в дълготраен проект. То желае също да увеличи по-бързо броя на годините, нужни за правене на вноски в системата и приемане на цялостна пенсия, и да отстрани някои самостоятелни системи с привилегии за избрани категории трудещи се.

Макар че формалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, множеството французи стопират да работят на по-късен стадий. Затова точно се желае тази възраст да бъде нараснала на 64 години.

Сега чиновниците, които не са внасяли вноски в системата задоволително дълго, с цел да получат цялостна пенсия, не престават да работят и след навършване на пенсионна възраст.

Независимо от годините трудов стаж, французите имат право на цялостна пенсия без удръжки на 67 години. Правителството желае да усили минималната пенсия до към 1200 евро. 

Пенсионната промяна във Франция постоянно е била изключително сензитивен въпрос. В момента тя провокира още по-голямо публично неодобрение на фона на възходящите разноски за живот. Затова и френското държавно управление е изрично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е належащо, с цел да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.



Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече спрямо доста от останалите страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13,8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната.

" Чакалня за гибелта "

Според държавното управление промяната ще докара до обилни спестявания от над 17 милиарда евро (18 милиарда долара) годишно до 2030 година. Синдикатите и лявата съпротива обаче настояват, че тези пари могат да бъдат набавени по различен метод, най-много от богатите, а служащите би трябвало да бъдат предпазени.

" Изтощени сме от работа ", твърди пенсионерът Бернар Шевалие, който взе участие в шествие в Ница, добавяйки, че ще продължи да стачкува, до момента в който държавното управление не отдръпна проекта си за повишение на пенсионната възраст. " Пенсионирането би трябвало да е втори живот, а не чакалня за гибелта ", акцентира той.

" По-младите генерации ви ненавиждат ", сподели депутатка от радикалната левица. Рашел Кеке, която е първата чистачка станала депутат от лявата групировка " Непреклонена Франция ", завоюва овациите на левите в Националното заседание след тирада, в която упрекна министрите от държавното управление, че не знаят какво вършат, защото в никакъв случай не са полагали тежък физически труд и не схващат какво е " всяка заран да се събуждаш с болки в гърба ".

Министърът на труда Оливие Дюсо отхвърли обвиняванията на опозицията, че държавното управление отхвърля мащабите на уличните митинги предишния месец и акцентира, че смяната е нужна. " Пенсионната система е губеща и ние се грижим за нея, би трябвало да я спасим ", съобщи ръководителят на трудовото ведомство.

Лидерът на извънредно левия синдикат Се Же Те Филип Мартинез сподели, че президентът Еманюел Макрон играе " рискова игра ", като упорства да продължи с надълбоко непопулярната промяна, в миг когато семействата се сблъскват с висока инфлация.

Непосилната задача

Обратното преброяване в политическите среди стартира на 6 февруари, когато планът за пенсионната промяна влезе в Националното заседание (долната камара на френския парламент). Депутатите имат разполагаем по-малко от две седмици, с цел да решат какво ще вършат с измененията в законите, освен това на фона на два нови двудневни митинга (единият се състоя на 7 февруари, другият предстои).

Преди внасянето на законопроекта министър председателят Елизабет Борн акцентира, че с повишението на възрастта за пенсиониране на 64 години управляващите желаят " групово изпитание от страна на французите ". Крайната цел обаче е да се подсигурява бъдещето на френската разпределителна пенсионна система.

С отстъпка от последната минута Елизабет Борн разгласи, че хората, почнали работа сред 20 и 21 години, могат да се пенсионират на 63 години. Така се удължава схемата за дълъг трудов стаж, искане на депутатите от десницата, чиито гласове са от основно значение за гласоподаване на промяната.

Ще бъде ли този жест задоволителен в очите на десницата? Отговорът е " не " съгласно депутата Орелиен Прадие, който приказва за " машинация " и желае да се стигне по-далеч що се отнася до французите, почнали работа на ранна възраст.

Синдикатите също не са убедениЕ  Това е " кръпка " и тя не е предстоящият отговор на огромната готовност, която е налице, съобщи шефът на Френската демократична федерация на труда (CFDT) Лоран Берже.

Според полицията двете огромни стачки на 19 и 31 януари събраха над 1 милион протестиращи, само че по данни на уредниците участниците са били над 2 милиона. Очаква се последната стачка да е надвишила върха за присъединяване от 2010 година.

Задачата, пред която са изправени френските законодатели, в допълнение се усложнява от обстоятелството, че те би трябвало да прегледат към 20 000 промени, импортирани в законопроекта. Бройката заяви представителят на държавното управление Оливие Веран.

Френската министър-председателка изрази вяра, че опозицията ще изтегли част от промените и ще има същински спор, план по план за сметка на следените до този миг " карикатурни " разисквания.

Ако Националното заседание не завърши с промените до среднощ на 17 февруари, то текстът може да мине в ръцете на горната камара - Сената - поради избора на изпълнителната власт да прибегне към ремонти в бюджета за общественото обезпечаване.

Удари под кръста?

Колко наежени към държавното управление в този момент са французите се вижда и по обществената реакция на един разразяващ се скандал. Споменатият към този момент министър на труда Оливие Дюсо може и да падне жертва на обстоятелството, че светлината на прожекторите е съсредоточена върху него. Той е упрекван от френското правораздаване във фаворизиране по отношение на търг за социална поръчка. И това се случва тъкмо сега, в който би трябвало да пази пенсионната промяна в Народното събрание.

Дюсо е обвинен във фаворизиране по отношение на контракт за социална поръчка, подписан в края на първото десетилетие на 21 век с компанията за преправка на вода " Сор " (Saur). По това време Дюсо е бил народен представител и кмет на град Аноне, в Южна Франция. Министърът изрично отхвърля обвиняванията, че е направил нещо неправилно.

Според проверяващия уебсайт " Медиапар ", който заяви за случая, обиск в дома на министъра, осъществен от следователи от финансовата полиция, е извадил нескрито диалози сред Дюсо и компанията, които са оставили малко подозрения за споразумяване на търга, датиращ от 2009-2010 година.

Коментар от Елисейския замък няма, а френската премиерка Елизабет Борн съобщи, че има цялостно доверие в министъра си.

Друг екшън се случи с дясната съпротива. Лидерът на крайната десница Марин льо Пен разгласи, че няколко от нейните депутати са получили подозрителни и лъжливи известия на гласовата поща на телефоните си по време на дебата в Народното събрание, в които им се споделя, че тяхно дете е попаднало в болница. Льо Пен се оплака от този, по думите й " непоносим " трик, който целял да накара нейните депутати да изоставен с бяг Народното събрание по време на вота. Тя сподели, че е подала тъжба в полицията, само че се въздържа да разяснява кой може да е виновен.

Битката продължава

И до момента в който вървят политическите боричкания в Народното събрание, към момента не е ясно по какъв начин ще завърши тежкото опълчване сред държавното управление и синдикатите. Макрон и държавното управление се притесняват, че продължителни стачки могат да слагат страната в тежка обстановка.

Първоначалният опит за пенсионна промяна, подхванат при първия мандат на Макрон, докара до седмици на протестни дейности и проектите бяха " замразени " по време на пандемията. Сегашните митинги обаче са още по-ожесточени. Нов се задава на 11 февруари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР