Франция бавно си поема дъх след дните на мащабни градски

...
Франция бавно си поема дъх след дните на мащабни градски
Коментари Харесай

След безредиците: Макрон трябва да поправи една „счупена“ Франция

Франция постепенно си поема мирис след дните на огромни градски вълнения . Пред президента Еманюел Макрон обаче в този момент се обрисува по-сериозно предизвикателство , а точно по какъв начин да се оправи с главните проблеми на страната, които размириците разкриха.

Макрон се движи по тънката линия сред проявата на съпричастност и изпращането на обръщение за неотстъпчивост и увереност , откакто предходната седмица служител на реда простреля младежа Нахел М ., което докара до дни на яростни безредици в страната. В резултат на това огромен брой полицейски чиновници бяха мобилизирани по улиците в опит да се овладее напрежението. През този уикенд имаше по-малко арести, в сравнение с през предходните нощи, и наподобява, че размириците последователно затихват, най-малко краткотрайно. Поредицата от произшествия обаче изостри недоволството , обвързвано с полицейската грубост и отношението към расовите малцинства, като то бързо прерасна в по-мащабно, принудително отменяне на властта на френските институции.

През нощта против събота ядосани жители се врязаха с автомобил в къщата на локалния кмет в Л’Хай-ле-Рос , предградие южно от Париж, и раниха брачната половинка му, до момента в който тя се е опитвала да избяга с дребните им деца. В други елементи на Франция насилието , провокирано от гибелта на младежа, е ориентирано против доста знакови знаци на Френската република , измежду които учебни заведения, полицейски сектори, библиотеки и други публични здания.

През последните няколко дни Макрон се опитваше да откри внимателен баланс сред съчувствието и решителността . Той дефинира застрелването на 17-годишния Нахел М., който се е опитвал да избяга от полицията предходната седмица, като „ непростимо “ и „ необяснимо “. Наред с това обаче президентът изрече неодобрението си и във връзка с размириците , като ги назова „ неприемливо манипулиране на гибелта на един младеж “ .

По-късно през днешния ден се чака той да се срещне с кметове на над 200 града , наранени от насилието . Целта на срещата е да се съберат сведения от първа ръка от локалните чиновници, да се обсъдят в детайли ефикасни решения на казуса, както и да се покаже, че държавното управление поддържа локалните чиновници. След като прекъсна визитата си на европейска среща на върха предходната седмица, Макрон се опита да показва, че е отпред на страната, като постоянно свикваше спешни съвещания на кабинета и издаваше заповеди на премиера и министрите си. В събота той взе решение да разгласи от дълго време планувано посещаване в Германия.

Продължителен спешен режим

Списъкът с многочислени планувани съвещания в Елисейския замък е позната панорама и е знак, че държавното управление още веднъж е в спешен режим . Френският президент съумя да потуши извънредно мъчно дълбоката политическа рецесия, провокирана поради пенсионните промени тази пролет, а в този момент държавното управление му е изправено пред още по-голям ужас. Първият мандат на Макрон също е белязан от разтърсвания , защото той се сблъска с митингите на жълтите жилетки, пандемията от COVID-19 и непрекъснато присъстващата опасност от тероризъм във Франция. Лидерът натрупа натрупа горчив опит от „ сложни, мъчителни спешни обстановки “ , които „ озадачиха “ външния свят, твърди Бруно Катрес, политически специалист от института „ Sciences Po “.

Шокът и гневът от гибелта на Нахел М. , която е от северноафрикански генезис, накара мнозина във Франция да се замислят за дискриминирането , интеграцията и престъпността в предградията на френските градове, обитаеми с доста имигранти. Нараства публичният напън за по-внимателно следствие и надзор на френските полицейски практики и по-специално изказванията за расизъм от страна на силите за сигурност, както и преразглеждане на наредбите за използване на реда. През 2017 година да вземем за пример служителите на реда получиха право да стрелят в няколко хипотетични сюжета, в това число когато водач откаже да спре и бъде преценено, че съставлява заплаха за живота на други хора. Освен хипотетичната дискриминация от страна на полицията, елиминирането на възходящия раздор сред младежите в неравностойно състояние в предградията и френските институции евентуално ще изисква повече средства за политики, ориентирани към превъзмогване на първопричините и понижаване на общественото неравноправие в сфери като образованието и недвижимите парцели.

Необходимостта да сдобри страната и да въплъти законността и реда в миг, когато опциите му за „ маневриране “ са лимитирани след загубата на парламентарното болшинство предходната година, е нелека задача за Макрон . Според анализатори той ще би трябвало да следи деликатно дейностите на опозиционните партии, защото престъпността, идентичността и имиграцията – въпроси, за които крайнодясната партия от дълго време води акция, понастоящем заемат централно място в ръководството на страната. Ако лидерката на крайната десница Марин льо Пен се въздържа от подклаждане на протест против бунтовниците, придържайки се към тактиката си да поддържа главните политически течения, то нейният приближен „ лейтенант “ – евродепутатът Жордан Бардела води акция против „ нарушителите “ , които дължат „ всичко на Републиката “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР