Франц Кафка би написал Процесът 2 по случая със съдията

...
Франц Кафка би написал Процесът 2 по случая със съдията
Коментари Харесай

Кирилов: Не познавам съдия Миталов, но се срамувах след твърденията на САЩ

Франц Кафка би написал " Процесът 2 " по случая със съдията от профилирания съд Андон Миталов, който бе санцкиониран от Съединени американски щати със възбрана да влиза в страната, а съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет стартира дисциплинарно произвеждане против него.

Това съобщи от парламентарната естрада депутатът Александър Симов от Българска социалистическа партия по време на парламентарния надзор и дружно с сътрудника си Георги Гьоков насочи няколко въпроса по проблема към министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Той от своя страна съобщи, че се е срамувал след изказванията на Съединени американски щати, въпреки че не познава магистрата.

Гьоков дефинира държанието на министъра като " слон в стъкларски магазин ", защото без да има информация и съответни данни за осъществено корупционно закононарушение, министърът бързал да изиска най-тежкото дисциплинарно наказване уволняване за магистрата.

" Нямам право да разясня политиката на Съединени американски щати, само че няма по какъв начин да не разясня вашата реакция. Зарад непрофесионалната ви реакция мога да желая отстраняването ви от поста, защото това е удар по престижа на българското държавно управление и удар против българската страна - с рехави и нереални претекстове и без информация основния прокурор, спецсъда, Инспектората към Висшия правосъден съвет, се желае отстраняването му ", съобщи от трибуната Гьоков. Той насочи и различен въпрос към министъра: " Всеки ли, който не дава отговор за условията за издаване на американска виза, би трябвало да бъде отстраняван от работа ".

Данаил Кирилов изясни, че няма да показа фактология по случая, защото явно, депутатите не се интересували от нея, а подхождали прочувствено. По думите на Кирилов, във всеки един миг те могат да изискат оставката му от премиера.

" Не считам, че осъществяването на мое конституционно пълномощие в съответния случай било като слон в стъкларски магазин. Няма да се съгласявам с тези изказвания, по-скоро бих ви питал кой ви написа тези ваши изказвания? Вие въвеждате с този въпрос съответни отговори и не се интересувате от фактологията ", ядоса се Кирилов, а след това изясни, че няма по какъв начин да разкрива обстоятелствата по висящо дисциплинарно произвеждане преди да има дефинитивно изговаряне.

" Нямам нищо срещу арбитър Миталов. Не го познавам. Разбрах за този арбитър след изказването на държавния департамент на Съединени американски щати ", изясни министърът.

Той сподели, че след внасяне на първичното искане за премахване на съдията Миталов, е изискал и се е срещнал с информацията, събрана от инспекцията на Инспектората към Висш съдебен съвет, направена предходната година по искане на основния прокурор Сотир Цацаров. Кирилов изясни, че инспекторатът не е правил цялостна и цялостна инспекция, която да е дефинитивна.

" Това също е позитивно събитие - в този момент съдийската гилдия би могла още веднъж да разиска всички събрани доказателства. На 12 март съм поканен на чуване от дисциплинарния състав и на мен ми предсрои да преценява каква позиция да заема, дали да се явя, имам право да желая събиране на доказателства ", сподели Кирилов пред депутатите.

Александър Симов съобщи, че не е удовлетворен от отговора и добави, че въпросът е от изключителна значимост.
" Не получихме никакъв отговор на въпроса какво доказателство ви накара да настоявате за уволнението на съдията. Това не е юридически проблем, само че от ден на ден ми припомня на книжовен и на романа " Процесът " на Франц Кафка ", разяснява Симов. По думите на депутата, от изключителна значимост е да се разбере с какво се е провинил арбитър Миталов и каква е виновността му, в случай че има такава.

" От една страна ни споделят, че той е лицето на коруцията и би трябвало да бъде уволнен, а българският правосъден министър си чупи краката да извърши това гледище. В тази обстановка Кафка би написал " Процесът 2 ", разяснява Симов.

Министър Кирилов изясни, че основната му цел е била да върне топката в полето на правосъдната власт и посочи какво има поради: " Да се ревизират самите съдии какво е било това изговаряне и за какво това е породило подобен сериозен интернационален отзив ". Министърът на правораздаването е уверен, че има недоразследвани обстоятелства и условия, за които сътрудници от чужбина са споделили.

" Не го познавам този арбитър, само че се срамих от това изказване. Крайно време е и ние да разбервм, че има корупция в правосъдната система, че тези, които по всевъзможен начин им охраняваме и отбраняваме независимостта, те в някакъв миг злоупотребяват ", продължи министърът.

На финала той разгласи, че гледа на дицсиплинарното произвеждане като на късмет тези въпроси да се изяснят. В края на февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) прикани интернационалните организации да формулират стандарти на държание на държавните институции в проблеми, сходни на този със глобения от Съединени американски щати арбитър Андон Миталов.
Как съдийката гилдия на Висш съдебен съвет стартира дисциплинарното произвеждане по случая - тук
Становището на Съюза на съдиите по проблема - тук
С какви претекстове министър Данаил Кирилов изиска дисциплинарно уволняване за арбитър Миталов - тук
Защо някогашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет - тук
Какви са резултатите от инспекцията на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на Съединени американски щати против Миталов - тук
Какво съдържат наредбите, съгласно които Съединени американски щати постановат сходни наказания - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР