Франс прес: Фрагментиран парламент след всеки вот“През 2020 г. антикорупционните

...
Франс прес: Фрагментиран парламент след всеки вот“През 2020 г. антикорупционните
Коментари Харесай

Предстоят трудни преговори за токсична коалиция - коментари в в световни медии за резултатите от изборите

Франс прес: Фрагментиран парламент след всеки избор


“През 2020 година антикорупционните митинги, траяли месеци наред, раздрусаха държавното управление на тогавашния министър председател Бойко Борисов, който управляваше България съвсем десетилетие - до 2021 година. Оттогава насам всички избори водят до фрагментирани парламенти, в които нито една партия не съумява да сформира функциониращо държавно управление ”. Това написа в коментар за вота у нас Агенция Франс Прес.

Агенцията добавя, че съветското навлизане в Украйна е провокирало политически безпорядък в България и от началото на нашествието “и без това нежният политически климат в България стана още по-експлозивен ”.
Ройтерс: Предстоят сложни договаряния за ръководство


България е изправена пред дълги и сложни съдружни договаряния, откакто парламентарните избори - петите за две години, още веднъж не съумяха да излъчат явен победител. Това написа Ройтерс в коментар за изборите у нас.

Продължителната политическа невъзможност в България, породена основно от персонална неприязън сред водачите на двата съществени блока, към този момент принуди страната да отсрочи целевата си дата за приемане на еврото и към момента не е одобрила законопроект за бюджета за 2023 година, напомня организацията. И добавя, че несигурността също попречва способността на България да оползотвори фондовете на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, а анализатори и гласоподаватели се притесняват, че неприятният излаз от вота в неделя може в последна сметка да докара до провеждането на нови избори по-късно тази година.

Българските гласоподаватели са се уморили от неуспеха на техните политици да загърбят разликите си и да си сътрудничат за съставянето на държавно управление, способно да се оправи с рецесията с разноските за живот и да изкорени ширещата се корупция, установи Ройтерс.

“Накрая би трябвало да се сформира държавно управление, тъй като от две години вървим на избори. Държавните средства се източват, с цел да се финансират тези избори, само че те можеха да бъдат употребявани за напълно други цели ”, такова мнение показва пред Ройтерс 30-годишният финансов брокер Шишман Шишманов.

Агенцията добавя, че към този момент от “Продължаваме смяната - Демократична България ” изключват коалиция с ГЕРБ.
Политико: Изборите бяха решителен тест за ГЕРБ


За мнозина изборите бяха решителен тест за ГЕРБ - написа в разбор на вота в неделя в България уеб сайтът “Политико ”. И оповестява резултатите, съгласно които партията на някогашния министър председател Бойко Борисов води пред обединението сред “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ”.

Тези резултати алармират за възобновяване на договарянията за коалиция, значително за смут на гласоподавателите, които вървяха до урните пет пъти за последните две години.

Широка коалиция сред ГЕРБ и “Продължаваме смяната ” наподобява малко евентуална, макар че двете партии са близки по идеология, показва “Политико ”. И добавя: “Ако обаче страната още веднъж не успее да излъчи работещо държавно управление, това може да подкопае очакванията є за присъединение към еврозоната и за дейно потребление на европейската помощ за възобновяване от пандемията от COVID-19 ”.
Файненшъл таймс: Проруските сили печелят поддръжка


На проруските сили в българската политика, които натрупат поддръжка, е отдаден материалът за изборите в България на в. “Файненшъл таймс ”.

Изданието разказва “Възраждане ” като “проруска партия, която води акция против присъединението на България към еврото ”. На парламентарните избори тя “се пробва да раздруса ” политическото статукво, като отразява “нарастващото отчаяние на гласоподавателите от корупционните кавги и политическите пререкания в София ”, показва вестникът.

“Възраждане ” откри отклик измежду българските гласоподаватели, откакто зае крайнодясна позиция и постоянно ретранслираше пропагандата на Кремъл ”, написа “Файненшъл таймс ”. И прибавя, че изказванията на съветската агитация, като това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена повърхност, която води страната към открит спор с Москва, са били основни в акцията на “Възраждане ”.
Монд: Без явен победител на следващия избор в България


Поредните предварителни парламентарни избори в България приключиха без явен победител - по този начин френският в. “Монд ” разяснява миналия у нас избор.

Консервативната партия на някогашния министър председател Бойко Борисов има напълно дребна преднина пред демократичната листа, водена от водача на центристите Кирил Петков, показва френското издание, базирайки се на към момента неокончателните резултати от преброяването.

“Монд ” цитира и българската анализаторка Евелина Славкова, съгласно която този излаз от изборите е най-лошият вероятен сюжет. “Колкото по-близки са резултатите, толкоз по-трудно ще бъде да се сформира устойчиво държавно управление ”, споделя Славкова.

Опасенията от продължение на политическата неустойчивост в балканската страна с 6,5 милиона поданици се резервират и след петите следващи избори, отбелязва още “Монд ”. И установи, че “скъпо струващата политическа рецесия е без казус от края на комунизма през 1990 година ”.

“След рухването на Бойко Борисов след десетилетие на власт, другите партии не съумяват да изградят трайна коалиция. Тази невъзможност се ускорява от спора в Украйна в общество, което е исторически и културно близо до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев ”, написа френският вестник.

Младата проруска ултранационалистическа формация “Възраждане ” се възползва от този геополитически подтекст, с цел да продължи възхода си - тя печели 13-14% от гласовете спрямо 10% на предходните избори, разяснява още “Монд ”. И допълна, че “Възраждане ” отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и намерено пази идеологията на Кремъл, както вършат и социалистите от Българска социалистическа партия.
Либертатя: Вариантът за необятна коалиция наподобява отровен


Вариантите за образуване на управническа коалиция в България след вота в неделя са измежду акцентите на материал на румънския в. “Либертатя ”.

Пред изданието локални анализатори напомнят обстановката в Румъния, където двете най-големи партии и отколешни противници на политическата сцена сформираха ръководеща коалиция. Според коментаторите обаче възможностите за сходно развиване в България са доста лимитирани.

“Коалиция, която да възпроизведе сегашната ръководеща коалиция в Румъния, наподобява “токсична ” от електорална позиция за всички забъркани страни ”, показват анализаторите, представени от “Либертатя ”. И допълват: “Основната причина за безизходицата, в която се намира страната, остават дълбоките различия измежду политическия и икономическия хайлайф по отношение на посоката, в която би трябвало да поеме България в средносрочен проект. Съществува консенсус към това, че България би трябвало да продължи да бъде част от Европейски Съюз и НАТО, само че съществува различие във връзка с помощта, която България би трябвало да окаже на Украйна във войната с Русия ”.

“Либертатя ” обрисува значимо развиване от последните избори - “ГЕРБ, която бе изцяло изолирана на изборите през април 2021 година, в този момент наподобява е пробила този “санитарен кордон ” посредством основаване на негласни съглашения с други партии ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР