Фотоизложба и маскарадно дефиле в деня на традиционния месопустен карнавал

...
Фотоизложба и маскарадно дефиле в деня на традиционния месопустен карнавал
Коментари Харесай

Маскарадно дефиле в деня на традиционния месопустен карнавал в Дедево

Фотоизложба и маскарадно дефиле в деня на обичайния месопустен карнавал в Дедево ще има през днешния ден в село Дедево. И двете прояви съчетават заложената от локалните предшественици посока и модерния взор на техните млади наследници.

Карнавалното дефиле ще се организира за повторно. Към предрешените и маскирани дедевчани и тази година ще се причислят костюмирани възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив, с която уредниците от селското читалище „ Даскал Димо 2022 “ си партнират.

Всички карнавали (както в селото назовават маскираните участници в празника) ще бъдат оценени от особено жури. Това ще се случи към 14 часа. Тогава се чака карнавалната тайфа да се върне на площада след церемониално-символичната си обиколка из селото. Вече ще е прогонила злите сили и студа, и ще е привлякла здравето и положителното. Читалищното настоятелство е приготвило специфичен приз „ Златен чан “ за Карнавал №1 и още награди за най-страшна маска и за най-оригинален дамски и мъжки костюм.



Цветното маскарадно въодушевление ще господства през целия 9 март. То ще струи и в Читалня „ Спирката “, където е подредена фотоизложбата „ Карнавали, Карнавали… “. В нея са включени 16 цветни фотоса от каранавала предходната година. Те ще се оферират за откупка с дарителска цел за читалището.



От 14.30 ч. до мръкнало дедевчани и техните посетители на обща софра ще уважат скарата и бирата, както се поставя на празник, преди да заговеят. Кулминацията на Карнавала е ще е на площада в 18.00 часа, когато празнуващите ще се съберат край запалената купа̀ хвойна. Пак по остаряла традиция край огъня (символ на светлината, силата и радостта) ще се извие нормалното общоселско хоро.

Празникът се провежда от кметското наместничество с присъединяване на НЧ „ Даскал Димо 2022 “, Пенсионерския клуб и с поддръжката на спонсори.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР