Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства,

...
Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства,
Коментари Харесай

Променят формулата за недостиг на лекарства

" Формулата, по която се дефинира дали има дефицит на медикаменти, е неефективна ", съобщи пред Българска национална телевизия Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

По думите му има разминаване сред информацията от аптеките и включените в забранителния лист медикаменти.

Затова от Министерството на здравеопазването оферират промени в законодателството, което да дефинира действителните наличия на медикаменти в аптечната мрежа.

" Промените са свързани с смяна на формулата, усилва се прагът от 65 % към 100%. Към момента за дефицит се приказва, когато 65% от потреблението дава отговор на наличностите. Тук се образува една огромна разлика сред 65% и 100%, при която явно има дефицит ", добави Богдан Кирилов.

Това ще докара до по-бързо влизане в забранителния лист, изясни Кирилов.

Държавата не е участник и не може директно да влияе върху доставката на медикаменти, може единствено косвено да въздейства върху него с нормативни документи. Въпреки това ИАЛ се стреми да отговори на високите упования от страна на пациентите - Търсим проблемите и търсим решенията, увери Богдан Кирилов.

Диагностициран е и един проблем - информираността - и пациентите, а и компаниите и търговците би трябвало по-лесно и бързо да бъдат осведомени с информацията за дефицит на медикаменти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР