формираме Консултативния съвет по туризъм с идеята на него да

...
формираме Консултативния съвет по туризъм с идеята на него да
Коментари Харесай

Николова: Ще търсим консенсус за рестарт на туризма

формираме Консултативния съвет по туризъм с концепцията на него да се дискутират най-важните и неотложни тематики, свързани с възобновяване и рестартирането на туризма, за които е належащо необятно публично единодушие. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на първото съвещание.

В състава му с изключение на специалисти от Министерството на туризма влизат над 60 авторитетни членове – ръководители и представители на туристическия отрасъл, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, просветителната общественост, неправителствения бранш и други, уточни министърът.

Съветът ще дава експертни мнения в сходство с нормативните актове и стратегическите документи, както и по съответни професионални проблеми, с цел да може страната ни да се утвърди като конкурентна, здравословна и безвредна дестинация за туристите. Категорични сме, че единствено посредством свободна полемика можем да се оправим с сериозната обстановка, да запазим дейностите и работните места. Фокус върху подготовката на идния зимен сезон 2020/2021 година, а и на летен сезон 2021, които също са предизвикателство.

Нужни са съответни оферти за ограничения, дейности, периоди, виновни институции. Важно е да уточня, че Консултативният съвет не е Националният съвет по туризъм, т.е. орган, който работи по устав и дневен ред. Тук функционалностите са в по-различен ред. Аз и моята администрация се допитваме до експертизата Ви и чакаме съответни оферти от Ваша страна, акцентира вицепремиерът.

Тя се спря в детайли и на измененията, които Коронавирус рецесията наложи в туристическата промишленост. Много показа, понятия и привички, свързани с предлагането и използването на туристически услуги, се трансформираха съществено. Само гъвкавите и адаптивните бизнесмени и компании ще се преборят с провокациите на пандемията. Убедена съм, че само, в случай че сме единни и вземаме решенията в необятен, открит разговор, можем да се оправим. Кризата преориентира трендовете и хората от ден на ден залагат редом с всеобщия и на нишовия туризъм. България има доста какво да предложи в профилираните форми. Целта на съвета е с общи старания да намерим дружно пътя към смяната, сподели тя.

Правителството към този момент предприе редица обществени, стопански и финансови ограничения в помощ на сектора, с цел да понижи отрицателните последствия за бранша, който е най-тежко потърпевш от пандемията. Това са невиждани компликации, които не са по силите на обособен човек, организация, компания. Пакетът от социално-икономически ограничения е за близо 2 милиарда лева, дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лева са безплатни, другите са заеми и гаранции за заеми, изпълнявани посредством Българската банка за развиване и Фонда на фондовете, разясни вицепремиерът.

Тя акцентира, че над 54 ограничения са утвърдени от Тристранния съвет за съдействие. Мярката 60/40 в помощ на бизнеса е достигнала до съвсем 200 хиляди души, а за бранш туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, се трансформира в 80/20.

Предложила съм към този момент тя да бъде удължена до 1 май 2021 година Одобрена бе дотация от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше понижен Данък добавена стойност освен за ресторантьорство и кетъринг услуги, само че и за прилагане на спортни уреди. По Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " ще се окаже помощ на потърпевши от пандемията туроператори и турагенти в границите на 10 млн. лева Също по ОПИК за поддръжка на микро- и дребни предприятия над 27 хиляди подадени планови оферти са в развой на оценка.

Лято 2020 за жалост не повтори нито едно предходно с огромния отлив на непознати туристи по обясними аргументи, само че ни даде и насърчителни трендове, осведоми министърът. Според данните на Национален статистически институт и ЕСТИ обаче пренощувалите български жители във всички места за настаняване през лятото на 2020 година са над 1,44 млн., а за същия интервал на предходната година в местата за настаняване с 10 и повече кревати те са към 1,46 млн. Разликата е дребна, до момента в който при чужденците е сериозна.

В някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие даже има растежи на туристи от по 20 на 100, което се дължи най-вече и точно на българското наличие. Вицепремиерът благодари за тази интензивност, която сензитивно оказа помощ на бранша. В общините Балчик и Несебър броят на българските и задграничните туристи бе съвсем подравнен през лятото, а в общините Варна и Каварна непознатите посетители дори са преобладавали.

Членовете на съвета приветстваха основаването му и направиха съответни оферти за развиването на туризма в условия на рецесия. Те ще бъдат систематизирани и включени в програмата за активността му. Бяха показани и две презентации – на министър Николова за политиките за справяне с последствията от отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 в туризма и на доцент Алексей Пампоров от Българска академия на науките "Предизвикателства пред туризма в България в подтекста на световна зараза от COVID19 ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР