Фондовете с фокус върху Източна Европа, управлявани от Карол Капитал

...
Фондовете с фокус върху Източна Европа, управлявани от Карол Капитал
Коментари Харесай

Инвестициите в развиващите се пазари от нашия регион ще бъдат печеливш избор и през 2018 г.

Фондовете с фокус върху Източна Европа, ръководени от Карол Капитал Мениджмънт, заеха първите две места в класациите по реализирана рентабилност в България за 2017 година Двата фонда са единствените български фондове, осъществили рентабилност над 20% за изтеклата година.  На първо място измежду всички 120 фонда в България е Държавна фирма Адванс Инвест с резултат от + 21.17% за годината, а Държавна фирма Адванс Възможности в Нова Европа заема второ място с позитивна рентабилност от + 20.6% , съгласно данните на Българска асоциация на ръководещите сдружения. Двата фонда са и в Топ 10 по рентабилност за 2017 година на фондовете в международен мащаб, които влагат в района на Източна Европа.

През 2017г. Държавна фирма Адванс Инвест, инвестиращ в акции в България и Румъния, се възползва от растежа на фондовите пазари, подсилен от мощното развиване на стопанските системи на двете балкански страни. Фондът съумя да победи по рентабилност с изключение на всички останали локални фондове, по този начин и главните борсови показатели в България и Румъния.

„ Изминалата година може да бъде избрана като годината на позитивните упования и позитивните стопански резултати “, разяснява Тихомир Каунджиев, портфолио управител на Държавна фирма Адванс Инвест. „ Основният бенчмарк на БФБ-София, показателят SOFIX, завърши годината с растеж от малко над 15%. За годината румънският показател BET образува растеж от 9.4% за годината. Сравнителния разбор на макроданните демонстрира, че румънската стопанска система отбелязва 8,6% напредък на годишна база за третото тримесечие на 2017 година, до момента в който българската записва растеж от 3,9% за същия интервал “, добави Тихомир Каунджиев. Към момента икономическа среда в двете страни наподобява постоянна, което – съгласно специалистите на Карол Капитал Мениджмънт – е причина за положителни вероятности и по-високи бъдещи корпоративни резултати.

Държавна фирма Адванс Възможности в Нова Европа – инвестиращ основно на тържищата от Централна Европа и Прибалтийските страни – също завоюва от отличните макроикономически индикатори и корпоративни резултати в района.

Портфейлните мениджъри на Карол Капитал Мениджмънт чакат динамично развиване и отлични капиталови благоприятни условия на пазарите и през новата 2018г. „ Страните от Централна и Източна Европа не престават да порастват с изпреварващи темпове по отношение на развита Европа. Същевременно, макар повишаването, оценъчните съотношения остават ниски – както в исторически проект, по този начин и по отношение на другите пазари. Очакваме положителните макроикономически вероятности и осезаемите растежи на тържищата през миналата година да притеглят от ден на ден вниманието на вложителите “, разяснява Надя Неделчева портфолио управител на Държавна фирма Адванс Възможности в Нова Европа.

Общото мнение на анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт, които имат над 15 годишен опит в вложенията в района на Източна Европа, е че капацитетът му е огромен. Твърдението се поддържа и от обстоятелството, че макар растежа през миналата 2017 година, пазарите в тези страни още са надалеч от равнищата си от 2007 година, до момента в който огромна част от останалите пазари по света са възвърнали позициите си. Данните демонстрират и че Източна Европа има двойно по-висок растеж на стопанската система српямо развита Европа. За интервала 2006 – 2016 година растежът средногодишно възлиза на +3,9% при +0,9% за евро-зоната.

Разходите за труд остават на доста ниски равнища спрямо развита Европа, заради което от ден на ден компании местят производствата си в района. Това от своя страна води до спад на равнищата на безработица, както и на растеж на възнагражденията, което обуславя  и мощния растеж в персоналното ползване. Същевременно районът е основен бенефициент от европейските фондове, което в допълнение поддържа капиталовата интензивност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР