Фондация Проект Бузлуджа“ набира средства за социализиране на монумента и

...
Фондация Проект Бузлуджа“ набира средства за социализиране на монумента и
Коментари Харесай

Набират се средства за отваряне на монумента Бузлуджа за посетители

Фондация „ Проект Бузлуджа “ набира средства за социализиране на монумента и отварянето му за гости, заяви пред Българска телеграфна агенция арх. Дора Иванова, ръководител на фондацията. 

С благотворителна цел фондацията провежда за втора поредна година фестивала Open Buzludzha 2022 , който ще се състои от 19 до 21 август под мотото „ Ти си ключът. Отвори Бузлуджа “.

Във фестивала ще се включат  - P.I.F., " Керана и космонавтите ", " Уикеда ",  Държавната опера - Стара Загора, както и доста други музиканти, изясни Иванова. Дневната част на събитието ще включва туристически обиколки, работилници и лекции, на които ще бъде показан паметникът и дейностите по плана. „ Искаме да оживим мястото и да насочим вниманието към културното завещание на монумента и района “, разяснява тя. 

Дора Иванова заяви, че до края на седмицата могат да се закупят тридневни билети на промоционална цена от 29 лв. . Има проведена и игра в обществените мрежи, в която премията е втори билет за фестивала. От 16 май входната такса ще бъде 39 лв. , добави тя и акцентира, че събраните средства ще бъдат изразходвани напълно за плана по отваряне на монумента за гости. 

Основната цел на фондацията тази година е навътре в паметника да се обезпечи краткотраен посетителски достъп, описа пред Българска телеграфна агенция Дора Иванова. За тази цел фондацията има три задания.

Първата е обезопасяване на покрива . От него би трябвало да бъдат отстранени строителните парчета  – дървени греди, стъклена вата и ламарини, които съставляват заплаха. Това е главната причина постройката да бъде затворена. Иванова изясни, че медният покрив на постройката е бил откраднат и по-долните пластове се разпадат. Тя акцентира, че почистването и обезопасяването няма да трансформират метода, по който сега образно се възприема покривът. “Носещата структурата, е в положително положение, тя ще бъде непокътната и ще може да носи бъдещото покривно покритие “, добави Иванова. Предвидено е обезопасяване и на останалите тавани в постройката.

„ Втората значима задача е да се погрижим за мозайката в купола, наричана още медальон “, описа Дора Иванова. Тази мозайка е с повърхност от 50 кв. м  и по нея не е работено, тъй като се намира на 12 метра височина. Тя описа, че, благодарение на скеле, построено от доброволци, предходната седмица за пръв път екипът е съумял да се качи и да види какво е положението на мозайката. От 27 до 30 май е планувано професионално реставраторско изследване на покривната мозайка на монумента. „ Ще дойдат реставратори от Национална Художествена академия, от Мюнхен, Гърция и Швейцария, ще оценят положението и ще създадат проект за стабилизиране на мозайката “, разяснява Дора Иванова. За задачата би трябвало да се построи платформа за работа, за която са нужни 17 хиляди лв..

Обявена е  дарителска акция  за събиране на тази сума, добави тя.

Третата задача , която екипът си слага, е създаване на посетителски пътеки. Иванова изясни, че е належащо да се изравни подът. „ Бил е от гранитни и мраморни плочи, които тук-там липсват, а това води до огромни неравности “, сподели тя.  Предвижда се създаване и на парапети по стълбите за безвредно напредване на посетителите.

Планира се краткотраен павилион , в който да се дава информация на гостите на монумента и където да се събират дарения. Ще бъдат ангажирани и екскурзоводи, които да развеждат посетителите и да описват за историята на Бузлуджа.

Арх. Дора Иванова напомни, че предходната година паметникът Бузлуджа е събрал към 50 000 гости , без да има реклама и без да бъде отворен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР