Фондация Енчо Керязов започна номинациите за 13-те годишни награди за

...
Фондация Енчо Керязов започна номинациите за 13-те годишни награди за
Коментари Харесай

Енчо Керязов за Фокус : Рекорден брой кандидатури на талантливи българчета пристигнаха тази година за XIII годишните награди

Фондация " Енчо Керязов " стартира номинациите за 13-те годишни награди за надарени деца. От 10 януари Фондация " Енчо Керязов “ стартира акцията по приема на предложение за номиниране на надарени деца и младежи до 18-годишна възраст, постигнали триумфи в образованието, изкуството и спорта през 2023 година. Кампанията ще продължи до 10 февруари, а годишните награди на Фондация " Енчо Керязов " се присъждат в четири категории: " Образование ", " Изкуство ", " Спорт " и " Млад иноватор “. Пловдивчани за поредна година са в топ класацията за изкуство. Но в този момент повече ще чуем от самия Енчо Керязов. Здравей, Енчо.

Здравей. Благодаря ти за уважението към мен, към моята фондация, към всичко това, което ние вършим, несъмнено към надарените и към съумелите деца и младежи на България. Точно по този начин 13-то издание, 13-та поредна Нощ на звездите, 4 категории, които загатна, загатва и град Пловдив.

Какво ще кажеш повече, малко по-подробно за номинациите?

Да, за номинациите. Искам първо малко с носталгия… няма да бъдем в Пловдив на Античния спектакъл, тази година се връща в София. Благодаря на всички пловдивчани, които в действителност по този начин ни посрещнаха доста задушевно през последните 3 години, поканвам ги в София. За номинациите да ви кажа: Да, както загатна в категория " Изкуство “ в действителност Пловдивското музикална учебно заведение дръзвам да настоявам, че господства и тази година в подадените кандидатури. Надявам се кандидатура на пловдивчанин да бъде на финала и в " Арена София “ в финалната тройка на категория " Изкуство “. Последните четири години пловдивчани печелят тази влиятелна премия. И желая особено да поздравя един преподавател по тромпет, това е господин Пенчо Пенчев, който виждам, че трети негов възпитаник подава своята клавиатура, трети тромпетист след Георги Грозев, който завоюва два пъти огромната премия, сега Георги Грозев, който е от Пловдив, свири в Кралската филхармония в град Гент, Белгия. Преди Георги Грозев беше Здравка Димитрова, която също е тромпетистка и също ученичка на господин Пенчо Пенчев. Така че извънредно почитание, почит към този човек за работата му, за любовта му, за вдъхновението, което прави към своите възпитаници, а и естествено и на тях, които показват България по международните подиуми и съм извънредно признателен  и благодарен за това, което вършат. Да, три категории: " Изкуство “, " Образование “ и " Спорт “...

Да, по-подробно в случай че може.

Ами по-подробно да, могат да аплайват възпитаници от общински, държавни и частни учебни заведения, става въпрос за деца и младежи до 18-годишна възраст. Срокът, ти го загатна, това е 10 февруари, към момента уеб страницата на фондацията е отворен. До този миг в действителност имаме рекорден брой клавиатури подадени –  това съм над 500 кандидатури в трите обособени категории. Всички ще бъдат прегледани, обработени деликатно от обособените комисии, които се занимават с отличаване първо на финала на десетте финалиста, и естествено на тримата най-хубави, които ние ще забележим на 1 юни в зала " Арена София “, и естествено и на спечелилия. Номинациите могат да бъдат подавани от шефове на образователни заведения, преподаватели, учители, както и от спортни федерации в категория " Спорт “, спортни клубове, треньори, учебни управления, настоятелства, читалища могат да подават в категория " Изкуство “. Много е елементарно: има си формуляр, който би трябвало да бъде запълнен в кандидатурата и да се приложат съответните оценки за миналата година.

Искам да попитам нещо. Доколкото ми е известно категория " Млад иноватор “ се вкарва за първи път през актуалната 2024 година и е предопределена да отличи и поддържа възпитаници, които показват умения в практическите приложения на естествени науки, математика, осведомителни технологии и да въплъщават духа на нововъведението, като ползват своите познания в региона, като роботиката, създаване на програмен продукт, химия,  физика, решение на действителни проблеми. Т.е. една доста новаторска сфера, активност. Какво ще ни кажеш повече за тази безусловно нова тазгодишна категория " Млад иноватор “?

Тази категория е на точно тези деца, които сполучливо ползват и наученото досега. По този метод обръщам внимание и на тях, и тука по този начин сме решили да подкрепим чисто финансово техните планове, като си има поради когато даденият претендент показа своя план пред комисията, този план да бъде финансиран до самото му създаване и реализирания естествено, настрана има и чисто финансово изражение самата премия. Надяваме се тази нова категория по този начин да се утвърди във времето, разширяваме премиите. Винаги сме се стремели да имаме и нещо ново в самата гала. Преди години по същия метод приехме една нова категория, която е за деца със специфични потребности. Така че тая година това ще ни бъде новата категория " Млад иноватор “. Надявам се да има доста възпитаници, които са по този начин млади мечтатели, да подадат своите клавиатури и да бъдат отличени от комисията в тази категория.

Чудесно. А с изключение на Пловдивското музикално учебно заведение кои други учебни заведения би по този начин загатнал като много дейни в подаване на кандидатури?

Сега, несъмнено София град като най-големият град в България имат най-вече подадени категории, най-вече подадени кандидатури, само че на мен персонално ми прави усещане още един град – това е град Варна. В категория " Образование “ Варненската математическа гимназия " Петър Берон “ всяка година през последните 6 години подават своите кандидатури, и извънредно по този начин мощно наличие.

Енчо, не се ли измори 13 години да правиш положително за децата, за бъдещето на България? Не е ли уморително?

Ами не, не мисля, че е уморително. Напротив, доста е вдъхновяващо за мен, за хората, с които работя, щастливи сме да вършим тази организация Нощ на звездите. Изключително се радваме, че има такива деца в България. За нас е същинско наслаждение да споделяме с тях, да поддържаме връзка с тях, да споделят техните фантазии, и ние надлежно да се веселя на техните триумфи, да си гордеем с тях. В никакъв случай да не останат по този начин с неправилното усещане, да ни си фантазират, че с помощта на нас те реализират тия резултати – не, ние просто ги отличаваме и демонстрирам едно почитание, и се опитаме по някакъв метод посредством показаното от нас почитание да ги вдъхновим да остана по този начин мощно стимулирани. Защото знаем, че постоянно човек когато преследва една своя цел, това е един дълъг развой, и идва миг на демотивация, на отчаяние от време на време. И тука е доста значима поддръжката естествено първо както на семейство, на треньорите, на преподавателите, само че и на обществото, което да поддържа тези младежи в в действителност пътя, по който те са избрали да следват. А в действителност не е елементарно човек да преследва фантазия, изключително когато приказваме в действителност за младежи, които по този начин мечтаят и желаят да побеждават света, да бъдат водещи в това, което се занимават, на международно равнище.

И да популяризират името на България несъмнено. Благодарим ти, Енчо, желаем ти величествен триумф и тази година, както на теб, на фондацията, на тази прелестна самодейност, по този начин и несъмнено на участниците. Благодаря ти. А аз желая да припомня на нашите слушатели, че Фондация " Енчо Керязов “ излъчва по трима призьори във всяка категория, които получават плакети, парична премия и спомагателни награди от сътрудници и донори на фондацията. Церемонията за награждаване на спечелилите ще се състои на 1 юни, в Деня на детето, 2024 година в зала " Арена София “ от 19.00 часа. След нея стартира годишния церемония театър Нощ на звездите, който всяка година са приготвя в чест на надарените младежи в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР