Фондация Бъдеще 2008 от Силистра осъществи поредното си посещение при

...
Фондация Бъдеще 2008 от Силистра осъществи поредното си посещение при
Коментари Харесай

Учебници по български и история за българите в Румъния и Сърбия

Фондация " Бъдеще 2008 " от Силистра реализира следващото си посещаване при българите в чужбина. Този път родолюбците отидоха при общността на банатските българи-католици в Румъния и Сърбия. Основната цел на тяхното посещаване беше да дарят нови учебници по български език и литература, както и по история, за локалните учебни заведения, където децата учат родния си език. Освен това хората от Силистра бяха поканени да участват на празника на българското село Брещя, намиращо се в региона Банат в Румъния.

През първия ден от своето посещаване на път за румънски Банат добруджанци съумяха да посетят за малко село Бребени-сърб, където се срещнаха с кмета и му предоставиха учебници по български и литература за започващото скоро там българско неделно учебно заведение. След това силистренци посетиха село Стар Бешенов /на румънски език Дудещи Веки /, още веднъж в Банат, което е центъра на банатските българи в Румъния. Там те реализираха срещи с ръководителя на локалния филиал на сдружението на банатските българи Пири Велчов, както и с доста изявени локални жители. На среща с учители от двете учебни заведения, където се учи български език, бяха връчени учебници по български език и литература за другите класове, по история на България както и флагове и други принадлежности.

Главния мотив за идването на гостите от Силистра беше покана да участват на празника на село Брещя и 115-ата годишнина от основаването на локалната черква. Поканата беше отправена от председателката на филиала на локалното сдружение на банатските българи - Петронела Туши Шехаби, която бе и главен уредник на обилния празник. Католическата черква в селото честваше 115 години от основаването си. На празника участваха българската депутатка в румънския парламент Михаела Чокани, ръководителя на Съюза на банатските българи от град Тимишоара - Николай Марков, основния секретар на съюза Стефан Велчов, всички ръководители на локалните филиали на сдружението в цялостен румънски Банат и други публични лица от локалната власт. От българска страна представителите на Фондация " Бъдеще 2008 " единствени почетоха значимия празник и празник.

Празненството стартира с литургия на банатски български акцент в локалната църква, издигната през 1902 година. След това празникът продължи богата културна стратегия, в която присъединяване взеха 6 състава за български фолклор от няколко обитаеми с етнически българи-католици места в Банат. Гостите от България подариха на локалното българско сдружение учебници и книги на български език и пособие по история на българския народ.

Последното село в румънски Банат, което силистренци посетиха, беше Винга. Там те се срещнаха и разговаряха с ръководителя на локалното българско сдружение Франци Велчов и му подариха още веднъж учебници по български език и литература, книги, както и пособие по история на България.

Последната спирка от огромната обиколка на родолюбците от Силистра беше село Иваново, намиращо се в Република Сърбия. Селото е обитаемо от банатски българи, унгарци и сърби. Банатските българи там са преселници от намиращото се в Румъния село Стар Бешенов. На тази историческа дебютна среща българските посетители се видяха с Аугустин Калапиш - изявен банатски българин, написал няколко доста значими книги, касаещи историята на банатските българи от село Иваново и освен. Той е и създател на буквар и читанка за деца - банатски българчета, посредством който те могат да учат редом и техния локален банатски български акцент и книжовния български език. От името на фондацията бяха дарени илюстрована карта на България с историческа информация, както и учебници по български език и литература и доста флагове за локалните деца учещи български език при учител изпратен от България. За край силистренци показаха вяра, че и отсега нататък ще могат да оказват помощ на банатските българи в техните старания да запазят българската си еднаквост, език и просвета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР