Фондът за гарантиране на влоговете в банките тества банки, които

...
Фондът за гарантиране на влоговете в банките тества банки, които
Коментари Харесай

Тестват банки, които да плащат гарантирани влогове

Фондът за гарантиране на влоговете в банките тества банки, които да изплащат обезпечени влогове, в случай че някоя финансова институция изпадне в несъстоятелност, както това се случи с КТБ. Това се схваща от изявление на Матей Матев, ръководител на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, оповестено в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Фондът одобри нова Програма за осъществяване на стрес проби на системата за гарантиране на влоговете за интервала 2022–2024 година, която е направена в осъществяване на условията на съответните Насоки на Европейския банков орган, припомня Матев. В рамките на новия програмен цикъл всички банки - членки на системата, още веднъж ще бъдат тествани по отношение на качеството на стандартизираните файлове на единната потребителска информация.

Областите на инспекцията на готовността на Фонда да извърши отговорностите си са разширени, като с изключение на проби на оперативния потенциал, способността за финансиране и оперативното трансгранично съдействие, ще бъдат тествани методът за погашение и системите за връзка с вложителите. Резултатите от осъществените проби през предходната година регистрират доста възстановяване на цялостната оценка, в това число качеството и периодите за даване на данни от банките, показва ръководителят на ФГВБ.

Как са предпазени парите ни в банките

В допълнение Управителният съвет на ФГВБ през миналата година взе решение за осъществяване на проби за избор на обслужващи банки за погашение на обезпечените влогове при положение на нужда. „ На основата на насъбрания опит при изплащането посредством 9 обслужващи банки на обезпечените влогове в КТБ АД, което завърши в края на 2019г., фондът актуализира вътрешнонормативната си рамка за избор на обслужващи банки, за подписване на рамкови контракти.

Очаква се през 2023 година, след привършване на тестванията с евентуалните обслужващи банки, да бъдат подписани рамкови контракти с тях. ФГВБ интензивно работи за актуализиране на софтуерната си система за задачите на тестванията на СГД и изплащането на обезпечените влогове “, прецизира Матей Матев.
 istock istock

По думите му усъвършенстваната версия на Автоматизираната система за погашение на обезпечените влогове спомага за понижаване на механически пропуски от страна на банките при генериране на информацията за фонда и за реализиране на по-висока сигурност при осъществяване на проби на системата за гарантиране на влоговете.

Към края на февруари 2023 година наличните средства на фонда са в размер на 1.486 милиарда лева, достигайки най-високото си равнище за последните 8 години, откакто съвсем целият му финансов запас през 2014 година беше употребен за угаждане на вземанията на обезпечените инвеститори в КТБ АД, споделя ръководителят на фонда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР