Фондът за енергийна сигурност е изпразнен и този 1 милиард

...
Фондът за енергийна сигурност е изпразнен и този 1 милиард
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Либерализацията на пазара за ток сега ще е удар върху хората

" Фондът за енергийна сигурност е изпразнен и този 1 милиард отиде, с цел да се смачка недостига в бюджета, тъй че да влезем в нормативите за еврозоната, защото 3-те % недостиг са недостижими по различен метод. При това състояние, оптимистичният вид, в случай че може да се приказва за оптимизъм при повишение на цената на електрическата енергия, е 20%. Песимистично-реалистичният е 25%. И това не го споделям единствено аз, в едно от чуванията в Народното събрание ръководителят на КЕВР сподели, че ще има повишение на цената, в случай че този милиард не бъде във Фонда ".

Това съобщи пред " Денят ON AIR " Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Той обаче сложи проблематичният въпрос: " Дори и милиардът да се върне – към момента не е обяснен механизмът, по който тези пари ще бъдат раздавани. Няма я формулата ", уточни социалистът. И акцентира: " Именно поради това ние, от Българска социалистическа партия, внесохме едно доста рационално решение – да се отсрочи либерализацията на пазара за битовите консуматори ".

Таско Ерменков напомни за либерализацията на пазара за бизнеса: " Тогава нямаше никаква подготвителна акция, нямаше разяснителни дейности от страна на държавното управление, какво се чака, по какъв начин би трябвало да постъпи бизнесът, кои са критериите. Въведоха го и настъпи безпорядък, бизнесът изплака, дребни и междинни предприятия съвсем банкрутираха. И ставаше дума за десетки хиляди консуматори. Представете си същия безпорядък за милиони консуматори, които в един миг могат да се окажат на улицата, които не знаят по какъв начин ще си платят електрическата енергия, какъв брой да платят, какви ще бъдат обезщетенията, по какъв начин да си изберат търговеца на сила. "

По думите му през тези 9 месеца се следи законотворчество от страна на ръководещите, което няма никакво отношение към елементарния човек.

Таско Ерменков обаче изрази убеденост, че след всички тези " въртележки “ и псевдоротации, ще има избори. " И българският народ ще реши кой пази неговия интерес. И може би в идващия парламент и Българска социалистическа партия ще имаме повече мощ, и ще има хора, които ще ни поддържат в тези решения в интерес на хората ", разяснява социалистът.

За АЕЦ " Козлодуй " Ерменков съобщи: " Уестингхаус “ е канадска компания сега. Ние подписваме съглашение със Съединени американски щати. Ще строят корейци. Е, какво да чакаме от това? Още повече – ще строим един реактор, за който няма площадка. Имаме лицензирана площадка единствено за един реактор. "

По думите му има поредност от процедури, които няма по какъв начин да се случат до 2035-та година. Според Таско Ерменков двата реактора няма да костват 14 милиарда, в процеса на строителството договорът ще се оскъпява непрестанно и ще доближи до 60 милиарда лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР