Фондът обмисля да продаде акциите си в сектора с нефт

...
Фондът обмисля да продаде акциите си в сектора с нефт
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд се бори с тежестта на търговската война

Фондът обмисля да продаде акциите си в бранша с петрол и газ, макар че той е с най-висока възвращаемост

Още по тематиката
Норвегия направи първи депозит в суверенния си фонд от 2016 година

Действието е подбудено от растящите цени на петрола и възстановяващата се стопанска система
5 авг 2018
Опасността от пазарен срив дебне суверенния фонд на Норвегия

Икономическа рецесия би изтрила към 40% от цената на активите на фонда
20 мар 2018
Най-големият върховен фонд изиска фирмите да имат процедури за битка с корупцията

Норвежкият фонд от време на време разгласява експлицитни указания към фирмите, в които е вложил
13 фев 2018
Суверенният фонд на Норвегия усилва вложенията в парцели

Делът на акциите от бранша ще достиге 7% в портфейла му
28 ное 2017
Норвежкият върховен фонд желае да се откаже от вложения в нефт и газ

Най-големият държавен капиталов фонд в света цели да се защищити от съмненията в цените на горивата
18 ное 2017
Норвегия спори къде да влага рекордните 1 трлн. $ от суверенния си фонд

" Норвежката Ангела Меркел " завоюва втори мандат на изборите в понеделник
12 сеп 2017 Норвежкият върховен фонд с активи за 1 трилион $ отбелязва облага от 20 милиарда $ през последното тримесечие. Основната причина са вложенията в акции на нефтени и газови компании, които обаче фондът желае да продаде в бъдеще. За сметка на положителните резултати за тримесечието дълготрайните вероятности на фонда претърпяха удар, защото задълбочаващата се световна комерсиална война заплашва модела на възвращаемост, написа Bloomberg.

Търговските разтърсвания

През първите шест месеца на годината фондът се е възползвал от растежа на американските пазари, подхранван от данъчните облекчения. Подобно на доста световни вложители обаче, фондът излезе с предизвестие за отрицателното въздействие върху международната стопанска система поради възходящия протекционизъм, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи мита на основни търговски сътрудници.

" Заплахата от увеличение на комерсиалните бариери е нещо, което е преди всичко в дневния ред на всички ", сподели във вторник Тронд Гранде, заместител основен изпълнителен шеф на фонда. " По-големите търговски бариери или даже войни няма да са от изгода на фонда като дълготраен световен вложител. "

Резултатите

Фондът осъществя възвращаемост от 1.8% през второто тримесечие, или 167 милиарда крони (20 милиарда долара), след загуба през първото тримесечие. Общото му дялово присъединяване нараства с 2.7%, облигациите остават непроменени, а недвижимите парцели обезпечават 1.9% възвращаемост. Той губи 5.7% от акциите си в разрастващите се пазари и 4% от акциите на Китай. Най-големият мотор за възвращаемостта са акциите от бранша петрол и газ, които най-вероятно ще бъдат продадени.

Инвестирайки нефтеното благосъстояние на Норвегия в чужбина, фондът е основан, с цел да обере плодовете на глобализацията и растежа - философия, която в този момент се оспорва. Инвеститорът, който има към 1.4% от международните акции, се придържа към придвижването на показателите, което затруднява заобикалянето на световните разтърсвания.

" Търговските бариери и по-слабите вероятности за напредък в Европа, Китай и зараждащите пазари имаха неподходящо влияние ", заяви фондът. " Политическата неустановеност в Италия се отрази отрицателно на европейските финансови пазари. "

Заради негативните лихвени проценти през последните няколко години държавното управление неотдавна намали упованията за действителна възвращаемост от 4% на 3%. Сривът на цените на суровия нефт също принуди държавното управление да направи първите си изтегляния през 2016 година След възобновяване на цените на петрола и увеличаващия се петролен приход държавното управление направи първия си депозит във фонда от съвсем три години през юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР