Фонд на фондовете ще предостави допълнителен ресурс към гаранционния лимит

...
Фонд на фондовете ще предостави допълнителен ресурс към гаранционния лимит
Коментари Харесай

Фондът на фондовете осигурява допълнителна подкрепа от близо 210 млн. лв. за българския бизнес

Фонд на фондовете ще даде спомагателен запас към гаранционния предел на банките-партньори, изпълняващи инструментите по Програма „ Възстановяване “. Средствата са от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейски фонд за районно развиване, включително и по линия на REACT-EU. 

Факторите за прибавянето на свежи пари за бизнеса са сполучливото вложение на ресурса по инструмента, пазарната нужда и продължаващо интензивно търсене на финансова поддръжка от страна на българските компании. 

„ Възстановяване “ бе основана, с цел да поддържа предприемаческата среда, изправена пред неподходящите стопански последствия от COVID-19 и да улесни достъпа до бизнес заеми. Програмата потвърди своята успеваемост като механизъм за подкрепяне на дребни и междинни предприятия и превъзмогване следствията от пандемията. Чрез нея бяха подкрепени общо 1659 компании в браншове като търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство и др. 

Заинтересованите банки сътрудници ще получат спомагателни средства в размер на 84.5 млн. лева, като по този начин общите средства за изпълняваните гаранционни принадлежности по Програма „ Възстановяване “ ще доближат 333.8 млн. лева. 

Очаква се ресурсът да е разполагаем на пазара през втората половина на месец септември, след привършване на формалния развой по възлагането му на банките. Малките и междинни предприятия в страната ще могат да се възползват от поддръжка в размер на близо 210 млн. лева до края на 2023 г. 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР