Фон дер Лайен го похвалила за твърдата му позиция против

...
Фон дер Лайен го похвалила за твърдата му позиция против
Коментари Харесай

Дребна неточност на новия премиер Кирил Петков в Брюксел: Както знаете, имаме само един мост над Дунав

Фон дер Лайен го похвалила за твърдата му позиция срещу корупцията
Чул се по телефона с държания секретар Блинкен

Дребна неправилност на новия министър председател Кирил Петков взриви мрежата. По време на първата си външнополитическа аудиенция на министър-председателя в Брюксел, стана ясно, че не знае какъв брой моста има България на река Дунав.

Пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Петков разгласи, че имало един.

Ето точният му откъс:
България може да извърши поставената от НАТО цел годишно да изразходва две на 100 от своя Брутният вътрешен продукт за защита, като влага в нов мост на Дунав, сподели Петков в отговор на въпрос. Тук той направи неточност - инцидентна или не.

“Когато обсъждаме вложенията във военната инфраструктура виждаме, че може да има доста огромна синергичност сред военната и гражданската инфраструктура с военни цели. Когато включим тази част от инфраструктурата, особено тази, с военни цели, да вземем за пример за втори мост на Дунав край Русе това ще е доста забавно от стратегическа позиция. Както знаете имаме единствено един мост на Дунав. Когато включим тези вложения, мисля че доста сполучливо ще реализираме задачата за две на 100.

Последва светкавична реакция на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във Facebook:
“Г-н Премиер, след екстравагантната концепция за автомагистрала Ботевград - Враца - Шумен, през днешния ден от Брюксел оповестихте, че България има един мост над Дунав. Два моста са господин Петков, при Русе и при Видин.
Подкрепяме концепцията да се строи втори мост при Русе, т.е. трети над Дунав, само че не знаехме, че това е инвестиция във военна инфраструктура или гражданска с военни цели. Моля, Лена (Бориславова, шефката на кабинета на Петков, б. р.), просто Лена да се намеси! Поне знае какво приказва.”

Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещнаха в петък сутринта в централата на алианса в Брюксел. Това е първата аудиенция на Петков в чужбина и първата му среща след избирането му за министър председател в понеделник.

Петков заяви, че е поканил Столтенберг да посети България. Двамата са разискали рецесията в Украйна, добросъседските връзки, вложенията в инфраструктура.

“Позицията на България за Украйна съответствува напълно с визията на Европейски Съюз и на НАТО, разгласи Кирил Петков. Уверението му идва месец, откакто президентът Радев сътвори дипломатическо напрежение като разгласи, че Крим е съветски.

Премиерът Петков беседва по телефона с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестиха още от “Дондуков” 1. Блинкен поздрави Петков за избирането му за министър-председател и изрази благодарността на Съединените щати към България като благонадежден съдружник и сътрудник.

“Имахме доста добър диалог с ръководителя на Европейска комисия. Тя имаше доста положителен и градивен тон”, съобщи министър председателят след първата си среща с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. “Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от главните спирачки за Плана за възобновяване, е доста по-амбициозна, в сравнение с даже те са се надявали. Мисля, че ръководителят на Европейска комисия много хареса твърдата ни позиция по този въпрос”, акцентира Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР