Фолклорът на балканските народи завладява от неделя Велико Търново. В

...
Фолклорът на балканските народи завладява от неделя Велико Търново. В
Коментари Харесай

След година прекъсване Велико Търново отново става фолклорна сцена

Фолклорът на балканските нации превзема от неделя Велико Търново. В 23-ото издание на Международния фолклорен фестивал своето песенно и танцово изкуство в безвъзмездни за публиката концерти ще показват 310 реализатори от 10 ансамбъла от България и Балканите. Българското национално радио е медиен сътрудник на фестивала.  

След една година спиране Велико Търново още веднъж е фолклорна сцена и посреща 23-отото издание на Международния фолклорен фестивал. 

„ Жаждата на хората, на артистите за изява и на публиката да ги приветстват, както се споделя в сложни времена човек се обръща първо към комшиите. Тази година фестивалът ще се осъществя, само че с блестящо изразената помощ на балканските страни. Форматът ще е по-различен, само че за сметка на това - не по-малко забавен “. 

Това изясни Нелина Църова, шеф на дирекция „ Култура " в Община Велико Търново, съорганизатор на интернационалния фолклорен фестивал с Българската секция на Организаторите на фестивали за фолклор и обичайни изкуства CIOFF. 

От 25 до 29 юли в летния спектакъл във Велико Търново и на три концерта в Добрич ще се изявят 140 задгранични и 170 български реализатори, разясни Емил Павлов, ръководител на CIOFF-България: 

„ От Румъния сме поканили професионален артистичен отбор „ Константин Авинте “ от град Яш. От Северна Македония присъединяване ще вземе Албанският народен държавен отбор за обичайни песни и танци от Скопие. От Сърбия сме поканили културно и артистичното дружество„ Димитри Котурович “ от Белград. От Турция – отбор „ Пехем “ от Истанбул и от Хърватия – фолклорен „ Тена “ от Дяково. 

В концертните стратегии всяка вечер от 20 часа ще се изявят и Капанският отбор от Разград, София ще взе участие с ансамблите „ Пламъче “ и „ Балкан “, а домакините от Велико Търново ще бъдат показани от отбор „ Искра “ и детския танцов отбор „ Търновче “. 

 Снимка: Здравка Маслянкова

От първия фестивален ден до в този момент неизменим участник е отбор „ Искра “, който тази година отбелязва своята 60-годишнина, а читалище „ Искра “, към който е ансамбълът, празнува 125 години от основаването си. Певците, танцьорите и музикантите от „ Искра “ ще показват спектакъла си „ Искри от бъдещето и години, години “, описа читалищният секретар Нели Стойчева: 

„ Спектакълът е издигнат върху концепцията за искрите, които са запалени преди 125 години от създателите на читалището и ансамбълът носи това красиво име. Искаме да покажем разнообразна продукция от всички фолклорни области, музикално-танцови постановки, оркестрови осъществявания, вокални осъществявания. Да утвърдим една традиция да предаваме в бъдещето българския фолклор “. 

28 деца от най-голямата възрастова група на отбор „ Търновче “ ще покажат своя театър, „ запалени “ от българския фолклор и отдаден на основателката на състава Бонка Бонева, описа Анелия Вачева, основен живописен началник на „ Търновче “:  

„ Още от най-ранна възраст да ги „ възпламеняваме “ децата в това, което е знак на българщината – фолклора и националните ни танци “. 

„ На земята с обич “ е мотото на тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал, уточни Стиляна Йоргова, шеф на фестивала: 

„ Това са професионални ансамбли, които идват от своите страни, награждавани са безчет пъти, взели участие са на доста фестивали. В рамките на тези пет дни и с българското присъединяване считам, че ще се получи една доста хубава концертна стратегия. Турците ще имаме дервиши тази година, тези мистични със специфичния обред, който показват, въртейки се по сцената. Да заповядат всички и да се радват дружно с нас, че в последна сметка фестивалът, 23-ото му издание, ще се осъществя “. 

По време на 23-ия Международен фолклорен фестивал в летния спектакъл във Велико Тръново ще бъдат сложени дарителски кутии, с цел да бъде подкрепено лекуването на едногодишната Алекс от Плевен, за което в Съединени американски щати са нужни 200 000 $. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР