Физици изведоха термодинамична формулаза идеалната домашна пица, която може да

...
Физици изведоха термодинамична формулаза идеалната домашна пица, която може да
Коментари Харесай

Изведоха формула за идеалната домашна пица

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица , която може да съперничи на изпечената в пещ, заяви в. " Дейли мейл ".

 
Тайната е в температурата и продължителността на печенето . В електрическа фурна температурата би трябвало да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

 Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пицаThinkStock/Getty Images

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета " Тор Вергата " в Рим са посетили доста италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

 
Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и открили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се обезпечава от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
-->
В пещта дървата горят в единия ѝ край, топлината минава по извитите стени и дъното и по този начин пицата се изпича отмерено .

 
Температурата в пещите доближава до 330 градуса Целзий , като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я понижили и са нараснали продължителността на печенето.
 
За проучването си физиците са употребявали пица Маргарита .

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР