Физици изведоха термодинамична формулаза идеалната домашна пица, която може да

Физици изведоха термодинамична формулаза идеалната домашна пица, която може да ...

Изведоха формула за идеалната домашна пица.


Физици изведоха термодинамична формулаза идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. "Дейли мейл".

 
Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пицаФизици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пицаThinkStock/Getty Images

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

 
Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
-->
В пещта дървата горят в единия ѝ край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно.

 
Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.
 
За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.

Източник: dariknews.bg