Фитнес инструктор и ученик на 10 години стигнаха едновременно до

...
Фитнес инструктор и ученик на 10 години стигнаха едновременно до
Коментари Харесай

Фитнес инструктор и 10-годишен спасиха кръста в Поморие, влюбен предложи брак в морето в Созопол

Фитнес инструктор и възпитаник на 10 години стигнаха по едно и също време до кръста в Поморие. 32-годишният Илиян Христов първи избави кръста, само че с жест показа достижението с най-малкия участник в ритуала -четвъртокласникът Щерион.

" Малкият хвана втори кръста, само че аз му го дадох на него - да е живо и крепко детето. За първи път скачам. Важно е, че опитахме и го направихме. Бях се се подготвил предходната година, само че тогава нямаше обред. Важно е човек да бъде деен и да пробва! ", сподели Илиян Христов, представен от БНР.

Той е от Поморие, от 20 години се занимава със спорт. От 2010 година е личен треньор. Дълги години е работил в столицата. Наскоро се е върнал в родния град.

23-ма смелчаци се включиха в ритуала на Йордановден.

 Смелчаците в Поморие
Смелчаците в Поморие
Снимка: Община Поморие

" Богоявление е прекрасен празник, времето е хубаво, доста хора се събраха. Най-радостното е, че в Поморие тази традиция още веднъж бе спазена и кръста бе избавен, взе участие и едно дете, което съумя, това е доста значимо, с цел да продължат традициите в нашия град! ", съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев.

Заради прогнозата за мощен вятър, вместо на бул. " Яворов ", ритуалът за първи път се организира на вълнолома на Източния плаж. Заради пандемията предходната година той не се състоя.

Ученик е победител и Свети Влас

Седемнайсетгодишният възпитаник Дейвид Огледалов съумя да се пребори с други 12 смелчаци и да извади Богоявленския кръст от студените морски води в Свети Влас. Огледалов четири пъти се е борил за реликвата на Богоявление. Тази година я вади за първи път след първото му мятане във водите през 2017-а.

Огледалов учи туризъм в гимназията " Иван Вазов " в Слънчев бряг.

Тази година да се потопят в студените талази в Свети Влас се престрашиха и двама руснаци. Най-младият измежду състезателите в морето бе 15-годишен възпитаник, който скача за християнския знак за първи път, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция.

За смелостта всички мъже получиха поздравления от кмета на града Иван Николов и парични награди.

Богоявленската традиция за избавяне на Светия кръст събра десетки на плажа в курортния град. 13-те мъже, приветствани от присъстващите, получиха благословия от отец Димитър, който хвърли кръста в морето. Истинска храброст и кураж демонстрираха всички участници, само че най- бърз и сръчен се оказа Огледалов.

" Благодаря на моите братя. На всички поисквам най-много здраве и шанс, да пазим традициите си и най-много - да бъдем горди българи! ", сподели късметлията.

Поверието гласи, че който извади от водата Светия кръст, ще бъде доста здрав и благополучен през годината.

Студент от НСА е спасителят на кръста в Бургас

22-годишният студент Ангел Стойчев от НСА извади Богоявленския кръст в Бургас. Ритуалът се организира на площадката на Моста, а в него се включиха рекордният брой от 62 участници. Най-възрастният бе на 46 години, а най-младият - на 16.

Ангел, който е от Бургас, взе участие за шеста поредна година в спасяването на Кръста. Прави го обаче за първи път в своя град и това му носи шанс. Преди това е бил няколко пъти част от запалянковците, играли леденото хоро в Калофер. След излизането от морето той пожела за себе си и всички бургазлии здраве и доста триумфи през годината.

 22-годишният Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст в Бургас
22-годишният Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст в Бургас
Снимка: Община Бургас

Хубавото време даде мотив на доста хора да се съберат на плажната линия, терасата на Казиното и алеите на Морската градина, с цел да следят спасяването на Кръста.

Честванията за Богоявление започнаха рано сутринта с Празнична света литургия в катедралния храм " Св. св. Кирил и Методий ", водена от агатополския свещеник Йеротей.

По остаряла традиция православното духовенство извърши водосвет на бойните флагове на частите от Бургаския гарнизон. В събитията, отдадени на Богоявление, се включиха кметът Димитър Николов, новият регионален шеф Стойко Танков, неговата предшественичка проф. Мария Нейкова, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и други представители на локалната и държавна власт.

Двама избавиха разпятието в Созопол, влюбен предложи брак в морето

Веселин Стамболиев и Петър Драганов избавиха кръста в Созопол по време на богоявленския обред във връзка Йордановден. В конкуренцията участваха и други осем мъже. По остаряла традиция в града на Богоявление разпятието се чупи на две. Веселин Стамболиев се оказа най-бърз, извади кръста и го издигна високо над главата си. След това го счупи на две и хвърли едното парче още по-навътре във водата. Смелчаците още веднъж се хвърлиха в морето. Късметът се усмихна на боксьора Петър Драганов, който за повторно избавя парче от кръста на богоявленския обред.

Още нещо изненадващо се случи в този миг. Двама от плувците понесоха на ръце млада жена в морето, а един от участниците - Никола, пристъпи към нея и й предложи брак. Младежите бяха поздравени с бурни овации от всички присъстващи, благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Кметът насочи специфични поздравления и към участниците в ритуала. Здраве и благоденствие им пожела ръководителят на Общински съвет в Созопол Георги Пинелов и подари икони на двамата спасители на богоявленския кръст.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР