Фискалният резерв не може да се източи. В него постъпват

...
Фискалният резерв не може да се източи. В него постъпват
Коментари Харесай

Бивш зам.-финансов министър: И Асен Василев, и Людмила Петкова казват истината за фискалния резерв

Фискалният запас не може да се източи. В него постъпват естествените доходи и се вършат естествените разноски. Истината е, че към края на март равнището в действителност е към 9,9 милиарда лева, към 8 април в действителност е 6,6 милиарда лева, само че в края на месеца се чака още веднъж да е към 9.9 милиарда лева. Това изясни в изявление за Българска национална телевизия някогашният заместник-министър на финансите в кабинета „ Денков-Габриел “ Георги Клисурски.

„ Във фискалния запас няма неналичия. В него постоянно има избрана наличност. Той е като спестовна сметка в банката – постоянно има наличност, която е положително число. Има най-малко от 4,5 милиарда лева, който по закон постоянно би трябвало да се поддържа. Към момента е на равнище сред 6,6 и 9,9 милиарда лева Това, което предизвиква другите версии, е датата, към която дефинираме неговото равнище “, разясни той.

„ Приходите в „ Митниците “ от Данък добавена стойност при импорт вървят под проекта, който е заложен за тази година към днешна дата. Има огромна причина за това, това не е липса на събираемост, а само факторите, свързани с работата на „ Лукойл-Нефтохим. Национална агенция за приходите събра изцяло приходите си за 2023 година, изцяло обикновено е Румен Спецов да продължи работата си “, разяснява още Клисурски.

Той е подал молба да напусне поста си на заместник-министър на финансите още предходната седмица. „ Поисках да бъда освободен от длъжността си, считано от датата, в която пълномощията на Асен Василев се приключват. Аз съм в един екип с него и Николай Денков и мисля, че мога да извършвам отговорностите си най-добре в този екип “, изясни Клисурски.

За Людмила Петкова той сподели: „ През последните 10 месеца сме работили съвсем всекидневно дружно, в положителни професионални връзки дръзвам. В предварителния диалог, който поведохме, стана ясно, че и моята, и нейната концепция е аз да не продължа да извършвам функционалностите си “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР