Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за

...
Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за
Коментари Харесай

Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и енергийна ефективност

Фирмите от туристическия бранш могат да аплайват с планове за внедряване на нововъведения и обезпечаване на енергийна успеваемост, както и за оборотни средства.

Това оповестиха министрите на туризма и на нововъведенията и растежа доктор Илин Димитров и Александър Пулев на среща с туристическия отрасъл във Варна.

Министерството на туризма и на нововъведенията и растежа показаха опциите за финансиране на туристическия бизнес по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и по европейски фондове. Домакин на срещата беше Икономически университет – Варна.

На срещата участваха още началникът на кабинета на министър Пулев – Красимир Якимов и основният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа Илияна Илиева.

„ С министър Пулев имаме прелестно съдействие и с помощта на разговора сред нас организираме срещата през днешния ден, с цел да получи туристическият отрасъл информация от първо лице по какъв начин да получи европейски пари българският туризъм “, разяснява министър Димитров. Той акцентира, че в ПВУ секторът е включен косвено и е значимо популяризирането на опциите за финансиране. Сред акцентите е цифровизация на туристическия бизнес.

Министър Пулев съобщи, че има пари за нововъведения, енергийна успеваемост и оборотни средства за туристическия бизнес по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Той разгласи, че през днешния ден е отворена процедура по ПВУ с бюджет 30,6 млн. лева за киберсигурност и ИКТ решения. Това е втората процедура, която Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) започва по Плана за възобновяване. Насочена е към дребните и междинните предприятия, в това число в бранш туризъм. По процедурата за ИТ решения българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране.

По ПВУ, с изключение на за ИКТ решения и киберсигурност, компаниите от туристическия отрасъл ще могат да аплайват до края на годината и по идната процедура за ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила, с бюджет от 200 млн. лева Те ще могат да се възползват и от гаранционни принадлежности за над 290 млн. лева за напредък и за енергийна успеваемост и възобновима сила. Така средствата през ПВУ по линия на МИР за туризма са близо 550 млн. лева единствено до края на годината.

По линия на утвърдената на 3 октомври в Брюксел Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) туристическият бизнес ще може да кандидатства за още близо 550 млн. лева по разнообразни процедури, свързани с  създаване и внедряване на нововъведения.

Браншът е позволен и по линия на запас за оборотни средства през Фонда на фондовете и ББР. По стратегия Възстановяване на Фонда, през седем банки фирмите могат да вземат необезпечени заеми за 225 млн. лева, включително заведения за хранене, хотели и туроператори. В допълнение ББР също предлага оборотни заеми за фирмите от бранша на туризма – хотелиери и ресторантьори, като  средствата могат да се употребяват както за покриване на настоящи потребности, по този начин и за рефинансиране на съществуващи отговорности.

Пулев уточни, че ББР би трябвало да прави повече за бизнеса и прикани, че кани туристическия отрасъл да разработят дружно с МИР нови инструменти  през ББР за поддръжка на операторите в бранша на туризма по образеца на сходни принадлежности, които МИР и ББР създават и за нововъведенията в земеделието.

Главният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР Илияна Илиева добави, че министерството е сключило контракт с Министерство на туризма по ОПИК на стойност 62,8 млн. лева за справяне с миграционните провокации в резултат на спора в Украйна. По него са преведени на родните хотелиери средства за разноски досега за над 1 млн. нощувки на 93 834 бежанци, като първо МИР е изплатило предплатена над 12 млн. лева и следва утвърждение и заплащане на промеждутъчен доклад на стойност още над  47 млн. лева

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100068912452277%2Fvideos%2F778453810107343%2F&show_text=true&width=560&t=83

Срещата се осъществя при огромен интерес от страна на сектора, в хибриден формат – присъствено и онлайн с опция за задаване на въпроси от представителите на туристическия бизнес. Събитието се излъчи онлайн на фейсбук страницата на Министерството на туризма, където може да се гледа и запис от срещата.

В началото на срещата двамата министри получиха почетни плакети от своя хазаин – проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР