Фирмите, които събират задължения от хората, или т.нар. колекторски фирми

...
Фирмите, които събират задължения от хората, или т.нар. колекторски фирми
Коментари Харесай

Законът за колекторските фирми влиза в НС: Без допълнителни такси и без нощен тормоз


Фирмите, които събират отговорности от хората, или така наречен колекторски компании ще бъдат длъжни да уведомяват длъжника, преди да подхващат каквото и да е деяние по отношение на него, както и да го поканят да се издължи непринудено. Съответният човек ще може да оспори това търсене.

Правилата са написани в законопроекта за колекторските компании, утвърден на днешното съвещание на държавното управление. Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова го дефинира като дълго чакан и уточни, че с него се вземат решение проблемите на хиляди консуматори, изтърпяли дълголетен тормоз от страна на въпросните компании.

Нинова показа упованието си, че законопроектът ще бъде гласуван и от Народното събрание, защото е авансово съветван с партиите от ръководещото болшинство. Припомни, че до момента са правени и други опити за разглеждането му, несполучливи.

Според плана компаниите, които извършват колекторска активност, ще подлежат на регистрация. Те ще би трябвало да потвърдят, че разполагат с капитал от най-малко 500 хиляди лв., и че има застраховка " Професионална отговорност ".

Изисквания има и към управлението на компаниите - лицата да не са осъждани или да не се водят наказателни каузи против тях.

Служителите на тези компании няма да имат право да звънят на длъжници от 8 вечерта до 7 сутринта, а след първия диалог с човек ще могат да звъннат още веднъж след минимум 2 дни. Те няма да имат право да разлепват информация на обществени места за отговорностите на хората.

Колкото до размера на задължението, което могат да съберат, той няма да е по-голям от първичния плюс законната рента, само че не и други такси.

" Полагаме всички старания да ви помогнем, страната ще ви отбрани от тези похищения върху достолепието и имуществото ви ", обърна се Корнелия Нинова към българските жители, които имат неплатени отговорности.

Законопроектът планува санкции при несъблюдение на новите правила. За физически лица санкцията ще бъде в размер от 5 хиляди до 15 хиляди лв.. А за юридически лица и еднолични търговци е планувана глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР