Фирмите, които събират дългове по неплатени сметки или непогасявани заеми,

...
Фирмите, които събират дългове по неплатени сметки или непогасявани заеми,
Коментари Харесай

Събирачите на дългове вече няма да могат да начисляват свои такси

Фирмите, които събират задължения по неплатени сметки или непогасявани заеми, към този момент няма да могат да начисляват свои такси и услуги върху контрактуваната с кредитора сума на вземанията. Те ще би трябвало да покриват финансови критерии за осъществяване на колекторската си активност и да се вписват в специфичен указател като ще бъдат прецизно следени. Кредиторите, които трансферират своите вземания за събиране от колекторски компании, пък ще би трябвало, длъжни преди да сторят това, да предупредят длъжниците си, с цел да могат те вероятно да оспорват.

Това планува напълно нов законопроект за събиране на вземанията, който е направен от Министерството на стопанската система и промишлеността и бе показан пред публицисти от отрасловия министър Корнелия Нинова в четвъртък. Той е бил разискван преди този момент с неправителствените потребителски организации, както и на експертния съвет " Правосъдие " на ръководещата коалиция и има политическо единодушие за ред и правила, уточни тя.

Колекторската компания, която нормално заплаща на първичния заемодател част от задължението на съответното лице, само че търси цялото взимане, няма да има право да претендира да за заплащане, което е друго от сумите, уговорени в контракта с първичния заемодател. " Има случаи, в които вземането е за една сума, а този, който отива да събира вземането, си е натоварил тази сума с всевъзможни такси - за услуги и други, и по този начин има случаи, когато от 10 лв. внезапно индивидът се оказва, че би трябвало да дължи 500 лв. или повече ", разяснява министър Нинова.

Кредиторът, който трансферира вземането, ще би трябвало авансово документално да уведоми длъжника за това и кой поема борча му. Целта е длъжникът да знае коя компания може да пристигна и да му изиска тези пари, разяснява министър Нинова.

Длъжникът ще може да предяви своите искания и в случай че има оборване, ще се стопира търсенето на вземането и осъществяването.

В плана на закон са написани изискванията, при които колекторските компании могат да събират вземанията. Забранява се тормоз на длъжниците, насила - физическа или психическа или засегнатост, позвъняване по телефона сред 20.00 и 7.00 часа, както и в почивни и празнични дни и по-место от два дни. Колекторите няма да имат право да уведомяват за дълга фамилията и работодателя на длъжника, нито да разгласяват на публични места информация за дълга му.

В момента честа процедура на колекторите е да лепят на входовете на блоковете бележки с имената на длъжниците и сумите за събиране с телефон за връзка с тях, което е неприемливо откриване на персонална информация за хората.

Фирмите за събиране на вземания също по този начин ще би трябвало да поддържат указател на цялата писмена документи, която реализират с търсените длъжници.

Те ще би трябвало категорично да имат капитал от 500 хиляди лева, в предмета си на активност да запишат, че ще се занимават със събиране на вземания. Членовете на управителните органи на такива компании не би трябвало да са осъждани и против тях не би трябвало да има наказателни преследвания за закононарушения от общ темперамент.

Контролът по осъществяването на тези отговорностите ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите, със съдействието на Министерство на вътрешните работи, а за неспазването на отговорностите по контракта ще се санкционира с санкция от 10 000 до 50 000 лв..

Абсолютно сме наясно против какво се изправяме, в оборот са 4 милиарда лв. по този въпрос, наясно сме каква мощ имаме против себе си и какво може да последва от това, което започваме да вършим и сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем, съобщи вицепремиерът и добави, че хората имат потребност от тази протекция, да видят, че има страна и че тя да разреши произвол върху тях и фамилиите им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР