Фирми за бързи кредити обявиха, че подобно на банките са

...
Фирми за бързи кредити обявиха, че подобно на банките са
Коментари Харесай

Фирми за бързи кредити също обявиха отсрочки на вноските

Фирми за бързи заеми оповестиха, че сходно на банките са подготвени да отсрочат погасителните вноски на своите клиенти. От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) са създали обединен метод по отношение на кредитополучателите си, наранени от ковид и той вече се ползвал от техните членове. В АОНК членуват 8 компании, профилирани в отпущането на заеми по интернет.

Част от ограниченията включват цялостно или отчасти отсрочване на вноски, както и предоговаряне на периоди за погасяване на отговорности за три вида клиенти - такива, които са се разболяли от COVID-19, които са останали без работа или които са в неплатен отпуск по време на изключителното състояние, прецизират от асоциацията. 

Мерките ще бъдат годни за интервала на изключителното състояние в страната и ще се ползват след представяне на документ, който удостоверява основанието за отсрочване на вноските. Друго условие за отлагане е кредитополучателите да са били постоянни платци до въвеждането на изключителното състояние.

Първоначално реакцията на небанковите финансови институции към възможна кредитна ваканция бе мощно отрицателна. От асоциацията им оповестиха, че сходни отсрочвания обезсмислят съществуването на тази дейност, тъй като множеството бързи заеми, които се отпускат, са едномесечни със междинни суми от 400-500 лева. 

Сега обаче от АОНК показват: " като неразделна част от финансовия бранш в България осъзнаваме своята основна роля в поддръжка на необятен кръг от хора и по тази причина членовете на АОНК единомислещо взеха решение да поддържат своите консуматори ".

Първата фирма за бързи заеми, която разгласи ограничения за отсрочване на вноски за наранени от пандемията клиенти, бе Credissimo. От компанията разясниха, че към всеки клиент ще подходят индивидуално при определянето по какъв начин и с какъв брой месеца може да им бъде направена отсрочката. 

Извън Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обаче съществуват десетки други компании за бързи заеми, които не е ясно по какъв начин реагират в тази обстановка.

Подобно е ситуацията и при компаниите за събиране на задължения. Преди дни омбудсманът Диана Ковачева прикани колекторските организации да бъдат съпричастни към усложненията на хората в изискванията на коронакризата.

От Асоциацията на колекторските организации в България реагираха незабавно, като показаха, че още в първите дни на изключителното състояние са подхванали ограничения. “Съветваме клиентите ни, които към този момент изпитват усложнения с погасяването на отговорностите си по наличния проект, да се свържат с обслужващата ги компания и да обсъдят самостоятелно смяна, съобразена с техните финансови възможности към момента ”, обясни Райна Миткова, ръководител на асоциацията. Например в случай че длъжникът, е сключил съглашение да се издължи в срок от 24 месеца, в този момент може да му се предложи удължение на това съглашение, тъй че вноските да са търпими съгласно финансовото му положение сега.

" Трябва да се има поради следната огромна разлика - до момента в който банките и компаниите за бързи заеми слагат изискване, че ще оказват помощ единствено на постоянни платци, то нашите клиенти надалеч не са такива. Ние работим с клиенти, които много преди коронакризата са имали проблеми да заплащат. Затова гледаме да се съобразяваме с тяхното моментно положение, с цел да може да продъжим взаимоотношенията с тях и да вървим напред ", разяснява за " Сега " Миткова.

 

ПРИЗИВ ЗА РЕГУЛАЦИЯ

В Асоциацията на колекторските организации в България членуват 17 компании. На пазара обаче има доста по-голям брой събирачи на задължения, които са си спечелили нежелана популярност с методите си на работа. 

По този мотив тези дни от Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " за следващ път приканиха да се създаде Закон за колекорските компании, който да контролира активността им. Сред предложенията са да се вкара лицензионен режим, също по този начин колектор да може да събира дълг откакто на длъжника му е препоръчано да си откупи дълга на същата цена, както и да се вкара изискване, когато отминалостта е изтекла, длъжникът да може да възрази. По данни на Асоциацията на колекторските организации в България за последните две години те събират отговорности в размер на над 3 милиарда лева по над 1,2 млн. случаи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР