Фирмата собственик на Параходство Български морски флот АД - Кей

...
Фирмата собственик на Параходство Български морски флот АД - Кей
Коментари Харесай

Братя Домусчиеви дължат 25 милиона неустойка заради БМФ, обяви Арбитражният съд

Фирмата притежател на " Параходство Български морски флот " АД - " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД, дължи на страната малко над 25.3 млн. лв. наказателна клауза, поради несъблюдение на контракта за приватизация. Това постанови Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщи специализираният юридически портал " Лекс ".

Агенцията за обществените предприятия и надзор (новото име на Агенцията за приватизация) претендираше от купувача на БМФ над 52.2 млн. лв. наказателна клауза, поради несъблюдение на условието за тонажа на корабите, числеността на личния състав и повишение на заплатите им до края на 2018 година, когато изтече 10-годишният надзор върху осъществяването на изискванията по договорката.

" Кей Джи Маритайм Шипинг ", притежавано от " Адванс Пропъртис " на братята Кирил и Георги Домусчиеви, закупи 70% от " Параходство Български морски флот " през 2008 година

Делото пред Арбитражния съд стартира през октомври 2019 година, откакто организацията предяви искане за наказателна клауза против " Кей Джи Маритайм Шипинг ". Домусчиеви заведоха негативен установителен иск. Тяхната защитна теза бе, че не дължат желаните от страната 52.2 млн. лв., тъй като са изпълнили повече от това, което организацията е зачела по приватизационния контракт.

В последна сметка след близо две години разглеждане на разногласието в края на декември 2021 година Арбитражният съд при БТПП единомислещо е открил, че има нарушавания по приватизационния контракт и е присъдил " Кей Джи Маритайм Шипинг " да изплати на страната 25 млн. лева наказателна клауза.

Решението на съда е взето е дефинитивно и наложително за страните. То предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца, изяснява процедурата " Лекс ".

Евентуална анулация на решението значи, че ще отпадне и задължението на " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД да заплати наказателна клауза от над 25.3 млн. лева и би отворила опцията да се преразгледа и въпросът за нищожността на клаузата за наказателна клауза по контракта, което би могло съществено да засегне ползите на страната.

Ако бъде почетено възражението за незначителност на неустойката, на процедура ще значи, че страната към този момент няма да има взимане против купувача по контракта, показва " Лекс ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР