Фирма, която е претърпяла щети от закон, противоречащ на правото

...
Фирма, която е претърпяла щети от закон, противоречащ на правото
Коментари Харесай

Заради лош закон: Фирма осъди парламента за 200 000 лв.

Фирма, която е претърпяла вреди от закон, опровержителен на правото на Европейски Съюз, съумя да осъди Народното събрание на 200 000 лева обезщетение, оповестява lex.bg. Съдебното решение е постановено 14 години след началото на проблема.

Става дума за текст от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК). Той даваше опция на страната посредством Агенцията за приватизация да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното сдружение за неизпълнени отговорности на купувача по контракт.

Още през 2012 година Европейската комисия образува наказателна процедура против България поради този законов текст, тъй като погазва правото на свободно придвижване на капитали и може да засегне всеки предстоящ вложител.

Въпреки опасността от наказания, Народното събрание три години забави решаването на казуса. Това се случи чак през юни 2015 година Проблемният механизъм е действа; в продължение на 8 години след влизането на страната ни в Европейски Съюз.

Междувременно компанията " Изгрев " подава правосъден иск против Народното събрание и организацията за приватизация.

Мажоритарният пакет акции на държавното дружество " Изгрев “ е продаден през 1997 година на " Труд и капитал холдинг “. Година по-късно страната продава последните 8% от капитала, които държи, на работническо-мениджърското сдружение (РМД) " Изгрев-98 “. То заплаща 10% от цената при подписването на контракта, а останалите 90% се задължава да заплати на осем равни годишни вноски до 6 април 2007 година

През 2007 година Агенцията за приватизация взема решение да учреди ипотека в интерес на страната върху парцели на " Изгрев ", тъй като РМД-то му дължи вноски и неустойки. Така през 2011 година на обществен търг са продадени ковашко-пресов завод и склад за подготвена продукция за над 187 000 лева

По време на делото Народното събрание оспорва правосъдния желае като неприемлив и твърди, че не може да дава отговор по него. Народното събрание твърди, че защото е орган на власт, който се избира за период от четири години, няма по какъв начин да се ангажира отговорността на настоящото Народно заседание за нарушаване, осъществено в предишни интервали от други негови сформира.

Върховните съдии одобряват, че Народното събрание не е освободено от отговорността, че е приело и поддържа закон в противоречие с правото на Европейски Съюз. Нито може да бъде освободена от отговорност страната, когато признат от нея механизъм не е сработил дейно и са породени вреди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР