Фирма е наела земи край Средец и ще търси руда,

...
Фирма е наела земи край Средец и ще търси руда,
Коментари Харесай

Ще търсят руда и злато в Странджа

Фирма е наела земи край Средец и ще търси руда, евентуално и златни находища. Новината обиколи района в понеделник.

“Наистина компания наема от нас земи, а каква ще бъде тяхната работа – дали ще търсят руда, дали ще търсят злато, нямам представа”, сподели пред “Труд” кметът на общината Иван Жабов. Земите, взети чартърен са сред селата Варовник и Богданово, в сърцето на Странджа планина.

Търсенето на злато в мистичната планина не е оригиналност. Златотърсачи всяко лято промиват пясък в реката, в землищата на селата Зидарово и Вършило. Тя е приток е на река Факийска, а локалните я назовават Дъръ дере. Златотърсачите считат и че в близкия рудник “Зидарово” лежат най-малко 5 тона злато. Той обаче от дълго време е хропнал порти, откакто страната спряла да го дотира, след това се наводнил от подпочвени води.

Преди години компания от Южна Африка, с президент български бежанец, се хванала да добива руда със златни жилки. Но цената на златото тогава била доста ниска и се оказало стопански неизгодно, а и извличания от земята концентрат бил с ниско наличие на злато, описват локалните хора. Сега отново има очаквания за златен рандеман.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР