Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция

...
Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция
Коментари Харесай

Фирма осъди прокуратурата за над 800 хил. лв.

Фирма, чиито документи и компютри са били конфискувани при акция " Октопод " на Министерство на вътрешните работи през 2010 година, е осъдила прокуратурата за над 800 хиляди лева, заяви уеб сайтът lex.bg.
При въпросната интервенция - гордостта на ГЕРБ в първия му мандат - бяха задържани някогашната барета Алексей Петров и негови близки. Разследващите твърдяха, че през компанията " Голд Лизинг " са изпирани пари.
През февруари 2010 година от офисите й са конфискувани компютри и доказателства в 63 чувала. Те не са върнати, макар че компанията неведнъж ги е желала, а дело по отношение на тях по този начин и не е формирано. Сред конфискуваните документи има изпълнителни листове против неизрядни длъжници. Дружеството не можело да събира вноските по дадените на лизинг коли и почнало да губи клиенти. В последна сметка е заличено от Търговския указател, като преди този момент са отписани активи за над 1.6 млн. лева поради вземания, които не могат да се съберат.
На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил претенциите на компанията за обезщетение от 1.6 млн. лева, като един от причините е, че по конфискуваните оригинали на изпълнителни листове за каузи на 802 хиляди лева е можело да се извадят дубликати. Иначе и първата инстанция приема, че прокуратурата е бездействала, като даже не е показала причина за задържане на документите.
Втората инстанция обаче намира директна връзка сред дейностите на проверяващите и загубите, понесени от компанията. " Заради непозволеното задържане от прокурори на оригиналите на разнообразни документи, включително и оригиналите на изпълнителните листове, се е стигнало до фактическа (а и правна) неспособност тези вземания да бъдат събрани. Ищецът не би могъл да пристъпи и към процедура по издаване препис на изпълнителния лист, тъй като той нито е загубен, нито е погубен, а единственият оригинал на листа се е намирал в непозната фактическа власт, написа в решението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР