Финландски официални лица ще пристигнат в Анкара във вторник, за

...
Финландски официални лица ще пристигнат в Анкара във вторник, за
Коментари Харесай

Важна среща в Турция

Финландски публични лица ще дойдат в Анкара във вторник, с цел да обсъдят кандидатурата на страната си за участие в НАТО, заяви през днешния ден Анадолската организация, представена от Асошиейтед прес.

Делегация от финландското министерство на правораздаването ще се срещне с Касим Чичек, началник на отдела за външни връзки в турското министерство на правораздаването, заяви Анадолската организация. Разговорите ще се съсредоточат върху изгонването на лица, които Турция счита за терористи, показва организацията.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, изоставяйки дългогодишната политика на военно необвързване, напомня Асошиейтед прес. Присъединяването към отбранителния съюз изисква единомислещата поддръжка на всички сегашни членове на НАТО, в това число Турция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в четвъртък, че се е съгласил да се срещне и с новия министър-председател на Швеция Улф Кристершон в Анкара.

Турция заплаши да блокира процеса, в случай че Финландия и Швеция не изпълнят нейните претенции. По-специално Анкара желае от двете страни да подхващат ограничения против хора, които счита за терористи, като поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) и членове на група, за която се твърди, че е провела несполучливия прелом през 2016 година Турция също по този начин прикани за анулация на оръжейното ембарго, наложено след навлизането ѝ през 2018 година в Северна Сирия за битка с кюрдските бойци. Миналия месец Швеция съобщи, че ще анулира ембаргото - стъпка, която се преглежда като целяща да обезпечи утвърждението на Анкара. Само парламентите на Турция и Унгария към момента не са утвърдили присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР