Финландия стана 31-та страна от НАТО, след като финландският външен

...
Финландия стана 31-та страна от НАТО, след като финландският външен
Коментари Харесай

Путин получи нова 1300-километрова граница с НАТО: Финландия официално стана 31-ия член на Алианса

Финландия стана 31-та страна от НАТО, откакто финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в наличието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена гала бе издигнато финландското знаме, паралелно със знамената на останалите страни от организацията.

От 4 април финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).
Днес е исторически ден, който демонстрира, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени - това не може да се промени със закани и насила. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, основан като щит против експанзията и продължава да извършва тази задача.
Йенс Столтенберг – общоприет секретар на НАТО

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се причисли към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия развой на присъединение в историята на пакта. През юни предходната година всички страни от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция допустимо най-скоро.
Не желаеме други да споделят какво можем и би трябвало да създадем. Русия се пробва да построи своя сфера на въздействие, от която Финландия не желае да бъде част.
Саули Нинистьо – президент на Финландия

Знамето на НАТО бе издигнато и пред постройката на Народното събрание в Хелзинки.

С присъединението на страната към Алианса физическата граница на Русия с страни членки се удвоява – единствено финландско-руската е дълга 1300 км. С участието Финландия получава отбрана по силата на член 5 от Договора за НАТО, съгласно който офанзива против нея е офанзива против всички страни членки.

Рисковете, свързани с войната на Русия в Украйна, бяха една от аргументите да се обърне публичното мнение, което не бе в поддръжка на присъединение. И Финландия, и Швеция обаче претърпяха този прелом в настройките и аплайваха. Турция блокира и двете, само че по-късно реализира компромис с Хелзинки и утвърди ратификацията в очакване и Стокхолм да извърши нейни претенции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР