Финландия се сблъска с необичаен проблем тази седмица: производството на

...
Финландия се сблъска с необичаен проблем тази седмица: производството на
Коментари Харесай

Европейската страна, която премина от енергийна бедност към пренасищане с чиста енергия само за месеци

Финландия се сблъска с необикновен проблем тази седмица: производството на чиста сила беше толкоз несметно, че изпрати цените на силата до нулеви равнища.

Голяма част от европейския континент беше изправена пред енергийна рецесия, само че скандинавската страна съобщи, че спот цените й на силата са паднали под нулата в сряда.

Главният изпълнителен шеф на финландския мрежов оператор Fingrid Юка Руусунен съобщи, че междинната цена на силата за деня е била " малко " под нулата. Това не значи, че на финландците им се заплаща, с цел да употребяват ток, постоянно надценката е огромна.

Спадът на цените беше провокиран от ненадейно пренасищане с възобновима сила и това, че хората понижиха потреблението на сила поради рецесията, породена от съветската инвазия в Украйна, написа Business Insider.

Тази обстановка е огромен прогрес за страна, която единствено преди няколко месеца предупреждаваше да се внимава с потреблението на сила.

" Миналата зима се чудехме от къде ще набави нужната електрическа енергия, а в този момент мислим по какъв начин да ограничим производството. Стигнахме от една прекаленост в друга ", разяснява Руусунен пред телевизия Yle.

Страната беше изправена пред енергийна рецесия, откакто забрани вноса на сила от съседката си Русия. През април обаче беше пуснат нов нуклеарен реактор, който обезпечи забележителен поток от сила за популацията на Финландия, което е към 5,5 милиона души.

Първият нов нуклеарен реактор, открит в Европа от повече от 15 години Olkiluoto 3, понижи цената на електрическата енергия във Финландия със 75%, от 245,98 евро за мегаватчас през декември до 60,55 евро за мегаватчас през април, съгласно The ​​National.
 Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света
Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света

Финландия има най-високото ползване на електрическа енергия на глава от популацията в Европейския съюз

Страната желае да стане въглеродно неутрална до 2035 година Финландия желае вятърът да стане неин главен източник на сила до 2027 година

Сега Финландия се оправя с казуса на неприятното енергоснабдяване: енергийните оператори може към този момент да не са в положение да работят обикновено, в случай че електрическата енергия коства по-малко от разноските за нейното произвеждане.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР