Финландия предприе стъпки за присъединяване към НАТО с избухването на

...
Финландия предприе стъпки за присъединяване към НАТО с избухването на
Коментари Харесай

Москва размахва пръст: Финландия ще страда първа!

Финландия предприе стъпки за присъединение към НАТО с експлоадирането на войната на Русия в Украйна. Това решение на Хелзинки в действителност бележи смяна на курса на Финландия, която одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война. Финландската социална поддръжка за присъединение към НАТО от години беше към 20-25%. Но след нахлуването на Русия в Украйна тя се повиши до рекордните 76%, съгласно последното изследване на публичното мнение. 

След като Финландия разгласи желанието си да стане член на НАТО, съветският президент Владимир Путин заплаши, че ще последва отговор, в случай че Алиансът продължи да се уголемява.

 

Финландия се причисли към НАТО през април тази година.

 

Улянов осъди решението на Финландия да подпише Споразумение за съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати през декември, което дава на американските войски достъп до финландските бази и разрешава на Съединени американски щати да съхраняват военно съоръжение на финландска земя.

Този месец Финландия краткотрайно затвори сухопътната си граница с Русия в отговор на прекосяването през нея на огромен брой мигранти и търсещи леговище. Хелзинки упрекна Русия, че стои зад напора - изказване, което Москва отхвърля.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР