Финландия, която десетилетия беше модел на неутралитет, предприе най-радикални мерки

...
Финландия, която десетилетия беше модел на неутралитет, предприе най-радикални мерки
Коментари Харесай

Финландия се разплаща за енергийното късане с Русия

Финландия, която десетилетия беше модел на неутралитет, предприе най-радикални ограничения за спиране на комерсиалните връзки с Русия. Спряха покупките на газ, дърва и електричество. Последствията не закъсняха - инфлацията се форсира, а жителите са предизвестени за вероятни спирания на тока в домовете им.

Фермерите и преработвателите на храни във Финландия упорстват за незабавен пакет финансова помощ от държавното управление в размер на стотици милиони евро. Според тях повишаването на електрическата енергия ще изложи на риск " стратегическите запаси на страната " идната зима.

Има недоволства, че растящите цени на електрическата енергия основават големи проблеми за огромните консуматори. Например оранжериите са принудени да свият активността си - което ще докара до понижаване на производството на домати, краставици и марули през зимата.

Според портала “Иле ” финландското държавно управление „ следи от близко обстановката “. По-рано оня ден беше обявено, че корабостроителниците също са се обърнали към държавното управление за незабавна финансова помощ. Корабостроителницата в Турку договаря за финансиране от 200 милиона евро. Загубата на компанията за предходната финансова година възлиза на към 17 милиона евро. Предприятието се смята за значимо за страната - в корабостроителницата в Турку работят 2000 души, само че в случай че включим подизпълнителите, в корабостроителницата работят 9500 чиновници. Корабостроителницата в Раума към този момент беше подкрепена от държавното управление със заем от 40 милиона евро, само че това не беше задоволително.

Все повече " злонамерени неплащачи "

Страдат освен огромните предприятия, само че и обособените хора. Много фамилии с деца към този момент са подготвени да се откажат от огромни жилища, които изискват високи разноски за отопление. Все по-често хората попадат в листата на „ злонамерените неплащачи “ (maksuhäiriömerkintä) заради неспособност да заплащат сметките си за ток. Тази година 4000 финландци са получили вести за неплащане на сметките си за електрическа енергия. Получени са и 6000 известия за несъблюдение на отговорности за заплащане на сметки за електрическа енергия.

Според регистъра, броят на финландците с връх на неплащане на задължения заради просрочени сметки за електрическа енергия в кредитната си история се е нараснал с 18% тази година. Общо в този момент във Финландия има 386 500 такива хора (около седем % от общото население на страната). Експертите считат, че тази цифра ще пораства - дружно с цената на електрическата енергия. От изследване, извършено от управляващите през септември, се оказа, че повече от половината поданици на Финландия са обезпокоени от възходящите цени на електрическата енергия и енергоносителите.

Ситуацията е разочароваща

Според Финландския статистически център общото ползване на сила в страната е намаляло с 10% в съпоставяне със обстановката година по-рано. Намалява потреблението на разнообразни типове автомобилни горива, както и на природен газ и дърва за отопление. Употребата на бензин е спаднала със 7%, а на дизела - с 4% по-малко от година. Най-много е спаднало потреблението на газ (с 46%).

Използването на дърва за отопление е намаляло, споделят специалисти, частично заради възбраната за съветските биогорива. От друга страна, както утешават еколозите, всичко това дружно има позитивен резултат върху равнището на нездравословните излъчвания в атмосферата: да вземем за пример излъчванията на въглеводороди са намалели с 9% в съпоставяне със обстановката година по-рано.

Еколозите обаче е рано да се радват. Финландският стопански институт “Палерво ” предвижда, че идната година търсенето на дървесина несъмнено ще се усили в страната - и затова размерът на обезлесяването ще се усили. Това още веднъж се дължи на прекъсването на вноса на дървен материал от Русия.

В съпоставяне с предходната година финландците са употребявали 5% по-малко електрическа енергия. Вносът на електрическа енергия от Русия за Финландия изцяло спря през май. Спрямо 2021 година общият импорт на електрическа енергия е намалял с 19%. Вместо това финландците започнаха да създават повече електрическа енергия сами. По-специално производството на вятърна сила се е нараснало с 52%. Производството в атомните електроцентрали в началото се усили със 7%, основно заради стартирането на реактора “Олкилуото-3 ” в тестов режим. Общо трите реактора на АЕЦ “Олкилуото ” ще съставляват към 40% от електрическата енергия, създадена във Финландия.

Въпреки това, по време на стартирането в употреба на “Олкилуото-3 ” се случи изключителна обстановка - апропо, тя надалеч не беше първата. На 19 октомври при ремонтни работи са открити повреди във вътрешните елементи на захранващите помпи, ситуирани в машинното поделение на енергоблока.

Първоначално планът предполагаше стартирането на енергоблока през 2009 година и въвеждането в употреба през 2010 година, само че след това датите на стартиране бяха неведнъж отлагани. Всъщност енергоблокът беше включен към националната мрежа едвам на 12 март 2022 година На 29 септември “Олкилуото-3 ” за първи път доближи цялостна мощ, очакваше се тестванията на енергоблока да приключат през декември, след което ще бъде пуснат в комерсиална употреба. Сега обаче е допустимо датата още веднъж да се отсрочи.

Според финландското държавно управление най-хубавият метод да се подсигурява съществуването на евтина електрическа енергия е да се влага във възобновима сила. Това беше отговорът на кабинета на настояването на опозиционните партии да се откри метод за разрешаване на енергийната рецесия. Истинските финландци, християндемократите и придвижването “Сега! ” настояха държавното управление да предприеме стъпки за понижаване на цените на електрическата енергия и нарекоха предходните стъпки незадоволителни.

Лидерът на " Истинските финландци " Рийка Пура даже изиска отдръпване от общия енергиен пазар в Европа. Премиерът Сана Марин обаче назова предлагането неефикасен метод за намаление на цените, тъй като, сподели тя, „ покачванията на цените не са породени от климатичните ограничения, а от оповестената от Русия енергийна война “.

В постройките на държавните институции те започнаха да ползват " енергоспестяваща стратегия ". В рамките му е понижена температурата в пространствата приблизително до 20,5 градуса и са поправени инженерните системи и осветлението на постройките. Целта на програмата е да спести сред 50 и 75 гигаватчаса сила и до 10 милиона евро разноски за електрическа енергия. Икономиите се чака да бъдат еквивалентни на годишното ползване на към 3750 отоплени с електричество еднофамилни къщи.

Ние ще стоим не повече от пет минути под душа! “

Нарастващата цена на силата също има негативно влияние върху потребителската продуктова линия. Годишната смяна на потребителските цени, изчислена от Финландския статистически център, е 8,1% през септември, което е с половин процентен пункт повече от август. Сред аргументите за растежа на инфлацията са повишаването на електрическата енергия и повишението на междинната рента по ипотечните заеми.

Заради инфлацията действителните приходи на чиновниците също паднаха до най-ниското си равнище от 2014 година Въпреки че заплатите се покачиха леко в страната сред юли и септември, потребителските цени се покачиха доста по-бързо от заплатите. Същевременно цените на храните са се нараснали с 14,5% по отношение на същия интервал на предходната година. През първия есенен месец най-вече са поскъпнали брашното, яйцата и маслото. Промяната в цените се дължи основно на нарастването на цената на торовете и още веднъж на силата.

И неотдавна операторът на финландската електрическа мрежа, посъветва, че при положение на дефицит на електрическа енергия, управляващите могат да прибягнат до прекъсване на тока като последна мярка. Очаква се продължителността на такова прекъсване да бъде два часа.

На 10 октомври в страната започва социална акция „ Пестете сила, природа и пари “. Кати Лааксо, шеф по връзките в “Мотива ”, организация за стабилно развиване, сподели, че държавното управление желае да насърчи финландците да подхващат „ дребни ежедневни стъпки “, които могат да имат огромно въздействие върху потреблението на сила.

По-специално жителите са призовани да понижат температурата в жилищата си, да пестят вода и да не карат. „ Нека прекараме не повече от пет минути под душа! “, прикани финландците Пааво Суур-Уски, специалист по енергийна успеваемост. Той уточни още, че във Финландия има доста отопляеми пространства, като гаражи и хранилища, които в действителност е изцяло допустимо да не се отопляват.

Финландският министър на енергетиката Хейки Вайсанен предизвести, че " цената на електрическата енергия ще бъде висока ". Той обаче се опита да успокои хората - видите ли, спиранията на тока са вероятни единствено в " най-лошия сюжет ", който би трябвало да се избегнете. „ Можем да повлияем на обстановката, като вземем всички вероятни ограничения, с цел да спестим пари. Ние можем да повлияем на цените и по-специално на обстоятелството, че доставките на сила ще бъдат непрекъснати “, уверен е Вяйсанен. Е, идната зима ще покаже цената на тези обещания...

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР