Финландия и Швеция депозираха официално в щабквартирата на НАТО молбите

...
Финландия и Швеция депозираха официално в щабквартирата на НАТО молбите
Коментари Харесай

Геополитическият търговец Ердоган и Швеция, която вече не е неутрална

Финландия и Швеция подадоха публично в щабквартирата на НАТО молбите си да бъдат признати за членки на западния защитителен алианс.
Турция, както към този момент беше предизвестил президентът ѝ Реджеп Ердоган, съобщи, че възразява и даде да се разбере, че нужният съгласно Северноатлантическия контракт консенсус за взимане на дефинитивно решение не е разполагаем. Ердоган упреква Швеция, че била разплодник на терористи и по тази причина не била годна за членка на НАТО . Сърдит е, че кюрди, които е оповестил за терористи, получават леговище в Стокхолм, както и някогашни турски военни, упрекнати, че са взели участие в опита за прелом в Турция през 2016 година. Финландия също получи сходни обвинявания, само че с по-мек звук.

" Опитваме се да разберем какво желаят турците ", цитира организация Ройтерс участник в среща на европейски външни министри с посланик №1 на Турция Мевлют Чавушоглу в Берлин. Отговорът на този въпрос остава тайнственост - най-малко в общественото пространство. Защото вземане-даване геополитикът Ердоган може да желае Швеция да отстъпи и да екстрадира над 30 души, които до момента е отказала да върне в Турция ; може да се надява да накара Съединените щати да сключат самолетна договорка с него - за F-16 или за какво не даже за F-35; а може и това да е балансиращ ход в лавирането на Ердоган сред Путин и Украйна.

Сонер Чааптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика е създател на голям брой изявления за вътрешната политика на Турция и за връзките ѝ със Запада. Докторската му дисертация от Йейл е за турския шовинизъм. В изявление за БНР той изясни, че казусът със северноевропейските кандидатки за участие в НАТО , който акцентира Ердоган, тормози турския президент още от 2014 година, когато западните съдружници на Турция оповестиха, че ще третират Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Отряди за национална самозащита като две самостоятелни една от друга организации.

" Това беше един тип смокинов лист, благодарение на който Съединените щати и други страни да могат да доставят с оръжия сирийските кюрди, без официално да излиза, че въоръжават ПКК, която е приета от Запада за терористична организация.Това беше практическа договорка, чието деяние трябваше да е лимитирано до унищожаването на " Ислямска страна ". Е, ИДИЛ беше победена, само че някои страни продължиха стратегическите си връзки с кюрдските отряди в Сирия. В тази връзка мисля, че Анкара желае да трансформира Швеция в казус - в случай че я пусне в НАТО, тя да е първият съдружник, който признава за терористи освен ПКК, само че и Отрядите за национална самозащита . Не знам дали Ердоган ще успее да го реализира, само че сигурно ще се добере до нещо в този смисъл. И тогава ще чака и други страни членки на НАТО да заемат същата позиция.

Ако шведите бяха балканци, евентуално щяха да са гневни от отношението на Ердоган към тях. Политологът Гунила Херлоф от Шведския институт за интернационалните връзки отговори на въпрос на предаването " Събота 150 " по какъв начин реагират сънародниците ѝ?

" Доста умерено, бих споделила. Няма яд, или нещо сходно. Това е проблем, който просто би трябвало да бъде решен. И е от огромен наш интерес той да бъде решен допустимо най-бързо. Защото в интервала от кандидатурата до присъединението към НАТО сме уязвими. Чл. 5 още не важи за нас ".

Често в интернационалните връзки избрани страни повдигат въпроси, които нямат нищо общо с обсъжданата тематика, само че пък ги обвързват с нея, тъй като считат, че по този начин могат да ги решат . Гунила Херлоф обърна внимание върху едно убягнало от взора на съвсем всички водещи медии изказване на Зоран Миланович, президента на Хърватия, че и той бил срещу стартирането на шведите и финландците в НАТО, до момента в който не бъде променено изборното законодателство в Босна, както желае част от хърватското малцинство там.

" Така че трудностите, първо, от хърватския президент, а в този момент и от турския, не са огромна изненада. Но въпреки всичко не е прелестно. По-добре щеше да е без изненади ", сподели Херлоф.

Не накърнява ли Турция сама ползите си в дълготраен проект? Сонер Чааптай е сюрпризиран, че Ердоган рискува нов раздор със Съединените щати, откакто постави толкоз старания да стопи ледовете в връзките с най-могъщия си съдружник.

" Ами да. Защото, откакто бъде преодоляна тази рецесия, а тя ще бъде преодоляна, Ердоган за следващ път ще е потвърдил, че е геополитически търговец . А за малко повече от година, откогато Байдън стана президент, към този момент имаше наклонност на възстановяване на връзките сред Съединените щати и Турция - хем резултат от преориентирането на Ердоган, хем поради други фактори - като да вземем за пример съветското нахлуване против Украйна. То даде подтик на реализма и във Вашингтон, и в Анкара - подсети им за какво са в действителност съдружници още от началото на Студената война. Според мен Ердоган пропиля всичко това . Не може да се опитваш да градиш институционализирани връзки с Америка и да водиш стратегически разговор с нея и в това време да я изнудваш единствено с цел да трупаш точки преди възможни предварителни избори или с цел да удовлетвориш Путин. Ердоган цени Путин като бранител на всички застрашени от събаряне от власт водачи по света. Убеден е, че когато Путин застане зад който и да било собствен сътрудник - Мадуро, Чавес, Лукашенко, Асад, той не пада. Затова Ердоган не желае раздор в връзките си с Путин. И му демонстрира, че може и да е снабдил украинците с дронове, само че в подмяна в този момент му подарява едно несъгласие в НАТО. Дано да е удовлетворен ".

Да се надяваме, че това несъгласие ще е краткотрайно, тъй като другояче може да се стигне и до рецесия в Алианса. От шведите или от американците чака в действителност Ердоган да получи нещо?
" Все отново не чакам това да докара до сериозен раздор в връзките на Турция с останалите съдружници в НАТО . Според мен Анкара има съображение да недоволства против членовете на ПКК в Швеция и контактите на шведското държавно управление със сирийския ѝ клон - Отрядите за национална самозащита. И мисля, че шведите ще подхващат някакви алегорични стъпки. И Ердоган ще ги одобри. И колкото и дребни да са, ще ги показа като огромна своя победа - той ще е президентът, съумял да сложи Европа на колене пред Турция ".

Министърката на външните работи на Швеция Анн Линде упрекна през вчерашния ден Ердоган, че популяризира дезинформация . Тя напомни, че още през 1984-а - първо след турското - точно държавното управление на нейната страна, водено тогава от Улоф Палме, е признало ПКК за терористична организация. Гунила Херлоф е безапелационна, че настоящето шведско държавно управление няма да направи компромисс правата на хора, на които е дала леговище и които Ердоган без съд и присъда назовава терористи. Стокхолм ще подходи по единствения вероятен метод:

" Ще се опита най-вероятно да откри решение, като убеди Турция, че Швеция не поддържа тероризма. Разбира се, има разлика сред това, което Турция назовава терористични групировки, и това, което Европейският съюз и Швеция считат за такива групировки . Но имам вяра, че Швеция ще съумее да отбрани европейската позиция. Отстъпки са немислими в това отношение ".

Забавяне на присъединението към НАТО, което зависи от единодушието на парламентите на всички страни членки, удължава и интервала, в който Швеция и Финландия са изложени на риск от съветска експанзия, без да са предпазени от клаузата " един за всички - всички за един " в Северноатлантическия контракт. А на Русия не може да се има доверие:

" Дори в този момент да споделят, че за тях това не е огромна опасност, въпреки всичко чакаме да ни отмъстят. Не във боен смисъл, несъмнено. В ъзможно е да ни закачат единствено - да вземем за пример с " инцидентни " навлизания във въздушното ни пространство или в териториалните води . Или с хакерски атаки, само че не огромни ".

Гунила Херлоф се занимава основно с европейска и трансатлантическа сигурност и е някогашен вицепрезидент, а в този момент редови член на Кралската шведска академия за военни науки. НАТО ли ще завоюва повече от мощните и в демократично, и в икономическо, и във военно отношение Швеция и Финландия или противоположното?

" Трудно е да се каже кой печели повече, тъй като печелим и ние, и НАТО. Взаимно се отплащаме, по този начин да се каже, по разнообразни способи. Това, което ние даваме на НАТО, е доста положителни качества за защита на целия северен район. За военните северноевропейските страни ще са към този момент единна оперативна зона. Много по-трудно беше за Алианса до момента, поради военния ни неутралитет. Необходимо беше да получат особено позволение да минават границите на Швеция и на Финландия, ако се беше наложило да отбраняват балтийските членки на НАТО, които имат общи граници с Русия . Тяхната защита ще стане доста по-лесна в този момент. Швеция ще способства за това с високотехнологични подводници и изтребители, само че и с бойни подразделения. Армията ни е още относително малочислена, само че това се трансформира, откакто беше върната наборната работа “.

И до всичко това се стигна поради Путин и нападението му против Украйна.
" Това събитие има толкоз огромно значение, че беше изцяло естествено присъединението към НАТО да получи по-голяма поддръжка в шведското общество. Така и стана. Повечето хора имат вяра, че военният неутралитет към този момент не е по-голям за Швеция . Удивително е какъв брой бързо се получи тази смяна ".

А Ердоган сигурно надгради своята смяна - превръщането си в съдружник, на който не може да се има доверие, установи Сонер Чааптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Но все пак:

" Мисля, че на всички е ясно, че Турция в действителност е незаместим съдружник. И то не на Русия. Връзката там е единствено сред Ердоган и Путин. Затова никой няма да изиска да изрита Турция от НАТО и никой в Турция не желае тя да си тръгне сама ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР