Финландия е първата държава в света, която въведе дигиталните паспорти.

...
Финландия е първата държава в света, която въведе дигиталните паспорти.
Коментари Харесай

Финландия въведе тестово дигитални паспорти

Финландия е първата страна в света, която вкара цифровите паспорти. Новите правила за момента важат единствено за финландците, които летят от Хелзинки до Обединеното кралство. Преминаването ще се прави благодарение на цифрови идентификационни данни за пътешестване (DTC) за пасажерите на борда на Finnair, написа Euronews.
Как работят цифровите паспорти?
Пилотният план DTC започва за финландски пасажери на полети на Finnair до Лондон, Единбург или Манчестър на 28 август. Услугата обаче е налична единствено за финландски жители.

Пътуващите първо би трябвало да изтеглят приложението за цифров документ за пътешестване FIN DTC Pilot на своя смарт телефон от Гугъл Play Store или Apple App Store. След това е нужна регистрация в полицията. След като преминете през цялата регистрация, човек може да употребява DTC на летище Хелзинки до края на февруари 2024 година, когато завършва тестовия интервал.

Необходимите данни би трябвало да бъдат изпратени през приложението на гранична полиция от 36 до 4 часа преди полета.

Финландската гранична полиция споделя, че DTC е „ цифрова версия на физически паспорт и е също толкоз надеждна “, добавяйки, че „ разрешава гладко и бързо прекосяване на границата, без да се компрометира сигурността “.
Могат ли цифровите паспорти да бъдат въведени в Европейски Съюз?
Изпробването на цифровия паспорт на Финландия е част от по-широк пилотен план на Европейски Съюз, защото блокът се стреми да усъвършенства технологиите за пътешестване.

Миналата година Европейската комисия направи допитване до страните, с цел да разбере кои страни биха желали да вземат участие в тестването на цифровите документи.

Освен Финландия, Хърватия също прояви предпочитание да взе участие в опита и се надява напълно скоро да пусне собствен личен план на летището в Загреб.

След като информацията бъде събрана от тези пилотни схеми, Комисията ще употребява събраната информация като част от предложение за въвеждане на цифрови паспорти в останалата част от Европейски Съюз в някакъв миг в бъдеще.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР