Финладската компания Patria, световен доставчик на услиги и технологични решения

...
Финладската компания Patria, световен доставчик на услиги и технологични решения
Коментари Харесай

Patria прави дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник

Финладската компания Patria, международен снабдител на услиги и софтуерни решения в областта на защитата, сигурността и авиацията и поддръжка през целия витален цикъл, направи подаяние за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник.
Представителите на компанията и H.E. Г-жа Пайви Блиникка, дипломат на Финландия в България, както и военни и общински чиновници участваха в формалната гала в памет на борбата при Горни Дъбник от преди 142 години.
В Руско-турската война от 1877-1878 година също по този начин вземат участие офицери и бойци с финландски генезис, разпределени в разнообразни подразделения на Руската императорска войска. Финландските военни наброяват сред две и три хиляди, в това число 200-250 офицери, шестима от които са с чин военачалник.
В борбата при Горни Дъбник вземат участие финландски бойци от стрелковия батальон. Те наброяват близо хиляда души - офицери, бойци, лекари и санитари, оркестър и невоенен личен състав.
Битката при Горни Дъбник е най-голямата борба, водена по време на Руско-турската война, в която вземат участие финландски бойци. Двадесет и три финландски бойци умират, а още 100 биват ранени в това стълкновение. Ожесточената борба при Горни Дъбник приключва с победа на съветските войски и способства за бързото освобождение на град Плевен.
Мемориалът, на който се намираме, е повдигнат на същото място, където през октомври 1877 година са били заровени починалите бойците от Третия финландски стрелкови батальон, убити в борбата при Горни Дъбник.
„ 142 години по-късно сме горди, че Финландия е съдействала за освобождението на България. Patria е интернационален снабдител на услиги и софтуерни решения в областта на защитата, сигурността и авиацията и поддръжка през целия витален цикъл. Ние сме скандинавска компания, коятo има дългогодишно партньорство с финландската войска. Това е една от аргументите да сме тук, с цел да почетем падналите финландски бойци в борбата при Горни Дъбник “, съобщи Юха Йоциоки, вицепрезидент на Patria Land.

“Сега аз съставлявам Patria, само че преди този момент бях военнослужещ във финландските отбранителни сили. Аз ясно си припомням финландския боен марш, който споделя историята за това по какъв начин се връща финландската армия в къщи от Балканите и от Горни Дъбник. Винаги съм желал да видя това място. Поради това аз имам персонален интерес да бъда през днешния ден тук. ” – добави господин Юстиоки.
„ Нашето подаяние за мемориала е дребен знак на почитание към паметта на нашите бойци, жертвали живота си за свободата на българския народ. Тук сме това паметно място на тази историческа борба, с цел да изразим своята респект към финландските герои “, сподели Юха Йоциоки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР