Финансовият министър Владислав Горанов обикновено се презастрахова и изготвя консервативна

...
Финансовият министър Владислав Горанов обикновено се презастрахова и изготвя консервативна
Коментари Харесай

Бюджетният излишък вече надхвърля 3 млрд. лв. за полугодието

Финансовият министър Владислав Горанов нормално се презастрахова и изготвя консервативна прогноза за държавните финанси. Така те постоянно са на плюс, а минусът от сходен метод е, че в края на годината всеки стартира да лобира за изключителни дотации.

© Велко Ангелов Плюсът в държавния бюджет доближава 3.2 милиарда лева към края на полугодието. Това е 2.8% от прогнозния БВП (БВП) за годината, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. Превишението на приходите над разноските за този интервал от годината е най-високото за последните 10 години, само че упованията са остатъкът да се свие бързо. Преди седмица стана ясно, че България е на прага на евентуалната договорка за покупката на американските изтребители F-16, чиято цена е към 2-2.2 млрд.лв. и тя би трябвало да се заплати вкупом. Междувременно за задачата финансовото ведомство пласира ДЦК за малко над 300 млн. лева – първият аукцион от година и половина насам.

Ако бъде утвърдена, договорката за покупката на осем летателни машини ще наложи и актуализация на Бюджет 2019, като това се чака да се случи през юли, стана ясно от думите на зам.-финансовият министър Росица Велкова. Към момента бюджетът е плануван да приключи на касов недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт, само че предварителните калкулации демонстрират, че параметрите по договорката може да го усилят до към 2% от Брутният вътрешен продукт.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Междувременно президентът Румен Радев предизвести, че в договорката за изтребителите е заложен прикрит разход от още 1 милиарда лева, защото те се оферират без нужното съоръжение и въоръжение. Допълнителни разходи за България се чака да има и по летището " Граф Игнатиево ", излиза наяве от думите на президента в изявление по Българска национална телевизия.

Бюджетът през първото полугодие

Предварителните оценки на Министерството на финансите демонстрират, че приходите и помощите по бюджета доближават 22.3 милиарда лева (малко над 50% от годишния разчет), което е нарастване с над 3 милиарда лева по отношение на година по-рано. Ведомството показва, че това се дължи на спецификата на данъчния календар – огромна част от постъпленията по линия на корпоративен и подоходен налог идват през първата половина от годината.

От друга страна, разноските изостават доста. Ако постъпленията са на 50% от плануваните за годината, разноските са на 43% от годишния план или 19.1 милиарда лева " През втората половина на годината ще се приложи плануваното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния план ", показват от ведомството. Заделената сума за нарастването на пенсиите е 277 млн. лева, стана ясно от известие на Националния застрахователен институт (НОИ). " Освен това огромна част от плануваните за годината финансови разноски се правят през втората половина на годината, заради строителния сезон и други фактори ", допълват от финансовото министерство.

Въпреки възможната покупка на изтребителите и изоставащите капиталови заплащания, е доста евентуално и тази година бюджетът да приключи с дребен или даже без недостиг на касова основа. Междувременно една част от остатъка сходно на предходните няколко години ще се преразпредели за непланирани разноски единствено с решение на Министерския съвет. А и в подтекста на престоящите кметски избори през есента, изкушението да се разпределят спомагателни милиони към избрани общини се усилва.

Откъде идват парите

Подробени доклад за осъществяването на консолидирания бюджет има към май. Той демонстрира, че постъпленията нарастват със 17% на годишна база. Увеличението идва главно от косвените налози като Данък добавена стойност и данък, както и от осигуровките. Постъпленията от Данък добавена стойност да вземем за пример нарастват с 10% до над 4.6 милиарда лева към май, а при акцизите нарастването е с близо 300 млн. лева (до 2.2 млрд.), от които две трети идват от повеше събран данък върху цигари. Приходите от обществени и здравноосигурителни заплащания също порастват – с 440 млн. лева до над 4.2 милиарда, а постъпленията от помощи се удвояват на годишна база до 989.5 млн. лева

От другата страна стоят разноските, които към май са с 8% над миналогодишните или 15.7 милиарда лева Тук покачването идва от повече разноски за личен състав в обществения бранш и нарастването на учителските заплати (с 13% до 2.1 милиарда лева.), както и с 250 млн. лева по-големи прехвърляния към общините (1.8 милиарда лева към май). За сметка на това, финансовите разноски са малко над милиард, от които едвам 85 млн. лева идват от държавния бюджет (това е 3.1% от плануваните 2.8 милиарда за годината).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР