Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства,

...
Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства,
Коментари Харесай

Асен Василев: Не съм магьосник

Финансовият министър не е вълшебник. За да се намерят средства, те би трябвало да бъдат взети отнякъде другаде. Те не излизат от въздуха. Така финансовият министър Асен Василев отговори на журналистически въпрос по отношение на настояването на синдикатите за повече средства в държавния бюджет за нарастване на възнагражденията в структури и организации в бюджетната сфера. Коментарът си той направи след края на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), на което бяха разисквани плановете за Закон за държавния бюджет за 2024 година, Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година

По време на дебата синдикатите разяснява, че има упования за допълните пари за хонорари. Вчера от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България показаха, че желаят още сред 600 и 700 милиона в допълнение за заплати. От синдиката смятат, че има недофинансиране на работещи в опазването на здравето, образованието, земеделието и градския превоз.

Пред публицисти след края на НСТС Асен Василев разяснява още, че макар че минималната работна заплата (МРЗ) в България ще стане 933 лева от 1 януари 2024 година, то тя ще остане най-ниска в района. Министърът сподели, че МРЗ в Сърбия, Черна гора, Румъния, Република Северна Македония е по-висока.

По рано през днешния ден обществените сътрудници не реализираха единомислещо единодушие по плана за държавен бюджет за 2024 г. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разясниха по време на съвещанието, че виждат оттегляне от поръчката за промени и това е причина организацията да се въздържи от поддръжка на законопроекта за държавен бюджет. Българската стопанска камара също се въздържа от поддръжка. От Българската търговско-промишлена палата показаха позиция, че са склонни да поддържат плана. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха като цяло от поддръжка, въпреки че има неща, които другояче утвърждават. Съюзът за стопанска самодейност не поддържа законопроекта за държавен бюджет.

От Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) поддържат плана, само че под изискване. Като направи уточнението, че не е извиване на ръце, президентът на синдиката Пламен Димитров сподели, че работещите в няколко бранша са подготвени за протестни дейности. Той уточни упованията за растеж на възнагражденията в някои браншове като земеделието и превоза. От Конфедерацията на труда " Подкрепа " поддържат плана на държавен бюджет.   

Обсъдени бяха и плановете за бюджети на здравната каса както и на ДОО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР