Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец фирмите да отчитат

...
Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец фирмите да отчитат
Коментари Харесай

Бизнесът ще плаща за допълнителна административна тежест

Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец компаниите да регистрират пред Национална агенция за приходите касовите си наличия - за известляване на бранша. Ако данъчните открият, че сумите са подозрително високи, ще подхващат инспекция. Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия Рая Петрова изясни по за какво концепцията е неработеща и каква тежест ще стовари тя върху добросъвестните компании.

 Работодателите видяха куп бюрократични пречки в проектобюджета на постоянния кабинет Работодателите видяха куп бюрократични пречки в проектобюджета на постоянния кабинет

Притеснително е това, че вероятността да заявяваме погрешни данни е доста огромна. Компаниите имат право да регистрират своите фактури за разноски 12 месеца след тяхното издаване и да употребяват надлежно данъчния заем.

Отчитането всеки месец, без право на веселба разноските, които са платени по каса, ще уточни доста процеса. По принцип предприятията са задължени веднъж в годината да вършат инвентаризация на касовите си наличия. Разбира се, има сектори, в които касовата наличност се брои всеки ден и всеки час, само че в множеството компании това не е по този начин.
.
Асоциацията на счетоводителите беше на срещата с финансовия министър господин Асен Василев. Ние приветстваме разговора и бяхме чути. Имаше ограничения, които отпаднаха, само че тази за касовите наличия остана. Има предложение от нас това да не е всеки месец, а на тримесечие, да вземем за пример, да се заявява в съществуващи към този момент заявления. Но в последна сметка това, което ще бъде препоръчано за гласоподаване в пленарната зала, е тези касови наличия да участват в декларациите по Данък добавена стойност.

Касата и разходните заплащания са свързани освен с фактурите, а и с командировки на чиновници. Особено когато това е една огромна част от активността на компанията, можем да си представим по какъв начин тези хора би трябвало да попълнят докладите си преди края на месеца, с цел да се предава в точния момент, с цел да се следи от нас, да се попълнят съответните документи. Това ще бъде напрегната обстановка. Бизнесът ще би трябвало да заплати по-висока цена за тази спомагателна административна тежест сигурно.

Министерството на финансите би трябвало да си направи равносметка, в случай че се одобри това, дали е спазен правилото на пропорция и успеваемост. Дали всичките тези спомагателни часове труд и декларирането на касите ще доведат до съответния резултат на по-голяма събираемост.

В живия живот компаниите постоянно закъсняват. Не тъй като укриват нещо, а тъй като по този начин се случва - нещо е забравено, нещо е изгубено. Това не значи, че укриват налози. Даже компаниите, които са постоянни и добросъвестни данъкоплатци, ще откликнат и на това условие, ще се опитат да доближат и тази летва. Но компаниите, които са недобросъвестни, съгласно нас ще минат сред капките, тъй като ще заявяват погрешни данни - по този начин, както го вършат и до момента.

Тоест за постоянния и безкористен поданик това условие ще пристигна преко сили, а този, който укрива, ще откри метод да мине през филтрите.

Министерството на финансите надали желае да разбере дали касата на едно дружество е 1200 лева или 1205 лева Идеята е да се заловен диспропорции в другите типове бизнес. Може да стане, да се хване налог дял, укрити обществени осигуровки, стига да се заявява добросъвестно. Въпросът е по какъв начин да се направи, с цел да не е по този начин с напрежение, и да има някакъв най-малък предел - в случай че касата е над еди каква си сума, тогава да се заявява.

Надявам се да имаме право да вършим N на брой корекции, когато забележим, че нещо не е съответствало на истината, без да има последици и санкции за нас и за компаниите. Отговорността ще се понася от шефовете на компаниите в последна сметка. Но не считам, че би било заслужено да има санкции за забавяне и за несъществени разминавания.

Скептични сме, че мярката ще даде резултат. Винаги може да се откри метод да се лавира и да се заявява нещо, което не е правилно. И да не се стигне до инспекция изобщо.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР