Финансовите пазари в Испания се възстановяват частично от загубите, регистрираните

...
Финансовите пазари в Испания се възстановяват частично от загубите, регистрираните
Коментари Харесай

Изненадващо силен интерес към новите испански облигации въпреки кризата с Каталуния



Финансовите пазари в Испания се възвръщат отчасти от загубите, записаните през последните дни, откакто предстоящият с нараснало внимание сегашен аукцион за нови испански облигации мина при изненадващо мощен интерес от страна на вложителите.

Въпреки ескалиращата политическа рецесия в страната след извършения в неделя противозаконен референдум за самостоятелност на региона Каталуния, поръчките за покупки на издадените нови дългови бумаги надвишиха повече от два пъти планувания от финансовото министерство общ техен размер за към 5,25 милиарда евро. 

Този изненадващо добър интерес беше значим тест за инвеститорския риск-апетит във връзка с испанските финансови активи на фона на желанието на региона Каталуния да разгласи своята самостоятелност още при започване на идната седмицата.

Новината докара до намаляване на доходността на 10-годишните испански облигации в границите на деня с 3 базисни пункта към 1,75%, откакто при започване на търговията в четвъртък беше доближат многомесечен връх от малко под 1,81% (най-висока рентабилност от март насам). Въпреки това намаляване, доходността на дълготрайните облигации е към момента с 14 базисни пункта над равнищата от края на предходната седмица (преди провеждането на референдума в Каталуния) и е на път да отбележат най-здрав седмичен растеж от три месеца насам.

Успешният сегашен аукцион за три вида нови дългови принадлежности на Испания способства и за известно стесняване на лихвения спред сред 10-годишните испански и немски бумаги до 130 базисни пункта, откакто по-рано през днешния ден той беше 134 пункта, а в сряда даже доближи 136 пункта - най-големия лихвен спред от края на месец април.

Фондовата борса в Мадрид също реагира положително на мощния инвеститорски интерес към издадения нов испански дълг. Индексът Ibex-35 нараства с 1,31%, парирайки част от вчерашния си трагичен спад с 2,9% - най-солиден негов дневен спад от 15 месеца насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР