Финансовата устойчивост и общественият престиж на неправителствените организации в България

...
Финансовата устойчивост и общественият престиж на неправителствените организации в България
Коментари Харесай

Индекс показва влошаване на финансовата устойчивост на неправителствените организации

Финансовата резистентност и публичният авторитет на неправителствените организации в България се утежнява през предходната година, сочи показателя за резистентност на НПО-тата, показан през днешния ден от Българския център за нестопанско право, съобщи БНР.

Индексът наблюдава и прави оценка развиването на гражданския бранш в 24 страни в Централна и в Източна Европа. За България той се създава от Американската организация за интернационално развиване в партньорство с Центъра за нестопанско право. Индексът мери правната среда, организационния потенциал, финансовата резистентност, застъпничеството, услугите, инфраструктурата, публичния авторитет на организациите.

За 2018 година България се подрежда на девето място, дружно с Хърватия. Това е едно място спад за страната ни по отношение на 2017 година С най-висока степен на резистентност са Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия и Словения.

Директор на Българския център за нестопанско право Любен Панов, разясни в изявление за стратегия " Хоризонт ", че една от аргументите за финансовите проблеми на НПО-тата е тази, че те съществуват от скоро. " Те се появяват към 90-та година, което е дребен интервал. В България няма огромни донори. Ключови финансиращи стратегии са от чужбина ", добави той.

Като проблем Панов уточни, липса на схващане в обществото какви са неправителствените организации, какво вършат и защо са потребни. " Много дребен % от хората вземат участие и са въвлечени в начинания на неправителствени организации. Малко се познават тези организации. Когато ги попитат, те не се сещат ", уточни още той.

Според Световния дарителски показател, във връзка с доброволчеството България е на предпоследно място от 135 страни, като единствено 5% от хората са били доброволци.

Любен Панов регистрира и повишаване на популизма, като гражданските организации са лесна и цел за офанзива и събиране на избор.

Връщайки се още веднъж към данните от показателя, той уточни, че в другите сфери нещата или се резервират без смяна, или има дребни усъвършенствания. Като позитивен образец той уточни видимостта и доброите резултати на придвижването " Системата ни убива " на майките на деца с увреждания.

Всяка от седемте области, които се следят и вземат участие във образуването на показателя, се прави оценка по седемстепенна канара. Оценки сред 1 и 3 демонстрират висока степен на резистентност, оценки сред 3 и 5 – разрастваща се резистентност, а оценки над 5 – затруднена резистентност.

Оценката за устойчивостта на неправителствените организации в България през 2018 година е 3.4(развиваща се устойчивост), по отношение на 3.3 за 2017 година

Ето и оценките във всяка от областите:

Правна среда: Оценка 2.5

Организационен потенциал: Оценка 4.0

Финансова резистентност: Оценка 4.6

Застъпничество: Оценка 2.6

Предоставяне на услуги: Оценка 3.1

Секторна инфраструктура: Оценка 3.0

Обществен авторитет: Оценка 3.7
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР