Финансовата корекция е наложена още в края на миналата година,

...
Финансовата корекция е наложена още в края на миналата година,
Коментари Харесай

Удар по Hi-tech парка на PlantaSYST в Тракия за 15 млн. евро! Връщат 100% от европарите за проектиране

Финансовата промяна е наложена още в края на предходната година, а при започване на тази делото е стигнало и до Върховния административен съд. Причината за нея е, че от PlantaSYST са сключили пряк контракт с проектантите без да проведат социална поръчка. Мотивите са им били, че точно „ Арконт” са изготвили концепцията за постройките и целия център, като самите архитекти са носители на авторските права.

От ръководещия орган обаче са наложили корекцията, защото това било нарушение на законодателството, както и изискванията на оперативната стратегия.

Първото решение на Административния съд в Пловдив е било в интерес на ръководещия орган, само че Върховен административен съд са върнали решението за ново разглеждане. Според висшите магистрати първоинстанционния съд не е изложил претекстове дали планът на „ Арконт” е притежател на авторското право, защото е основно за определянето на вярното решение.

При новото разглеждане на делото съдът следва да даде отговор на следните въпроси: направеният от двамата архитекти от „ Арконт “ ЕООД абстрактен архитектурен план е или не е обект на авторско право, както и дали бенифициентът е позволил нарушавания на закона.

В момента делото се гледа за повторно в Административен съд – Пловдив.

Центърът сега се строи от ГБС – Пловдив, като цената е близо 17 млн. евро.

PlantaSYST е резултат от взаимната работа на три български и два немски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури " Марица ", Пловдив, Институт по микробиология при Българска академия на науките, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология " Макс Планк ", Потсдам-Голм.

В него ще има редица действия от растителна отбрана, биотехнологии до доста посоки в селскостопанския център. Проектът е подсилен от всички университети и ще е значима част от научните разработки в бранша. В центъра ще се основава биотехнологии, нужни за компании и компании от Европа. Очаква се вътре да работят 70 учени от целия свят, които ще живеят и работят в Пловдив.

В Центъра ще работят 10 проучвателен отдела, които ще развиват действия в региона на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Освен че ще се работи по разнообразни растителни сортове, ще има патенти, а са вероятни и научни пробиви на най-високо равнище. Центърът ще се управлява от двама българи - доцент Цанко Гечев и доцент Милен Георгиев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР