Финансовата комисия към местния парламент прие правилата, по които ще

...
Финансовата комисия към местния парламент прие правилата, по които ще
Коментари Харесай

Ясни са правилата, по които Община Варна ще дава пари за обследване на сградите, кандидатстващи за безплатно саниране

Финансовата комисия към локалния парламент одобри разпоредбите, по които ще аплайват Сдруженията на притежателите в жилищни здания, с цел да получат заемообразно финансиране от Община Варна за енергийно проучване на блоковете, тъй че да могат да аплайват за безплатно саниране. Решението следва да бъде подложено на дефинитивно гласоподаване на разглеждане на сесия на Общински съвет, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Още през ноември предходната година бе взето решение от локалния парламент Община Варна да подкрепи Сдруженията на притежателите. Ще се обезпечат до 20 млн. лв. от бюджета на града за 2023 и 2024 година за правенето на механически паспорти, енергийно проучване и архитектурно снимане, нужни за присъединяване и кандидатстване по програмата. Средствата за покриването на всички тези действия са непостижими за част от семействата, от което е подбудено решението на общинската администрация за заемообразно финансиране на Сдруженията.

Срокът за кандидатстване по първия стадий по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “ е до края на май 2023 година. Одобрените многофамилни жилищни здания ще получат безплатно 100% от средствата за саниране. След допускането по стратегия на Общината ще бъдат възобновени и средствата за правенето на нужната техническа документи.

Според признатите от финансовата комисия правила, с цел да получи средства от Общината, Сдружението би трябвало да подаде заявление до кмета или негов представител по отношение на обезпечаване на заемообразно финансиране за правене на механически паспорти и годен документ за енергийни характерности на здания в употреба. Към заявката се подава богат набор от документи, посочени в лист.

Заявката се преглежда от комисията, чието решение дефинира дали постройката е позволена за финансиране. Ако бъде утвърдена, се подписва контракт за заемообразно финансиране.

След това шефа на Сдружението на притежателите организира процедура при написани условия за избор на реализатори и подписва контракти за обследването на постройката.

Средствата по употребеното заемообразно финансиране се възвръщат на Община Варна посредством безвъзмездната финансова помощ. В случай, че сдружението е изпълнило всички условия по кандидатстване, само че не е утвърдено за финансиране, не дължи дължи възобновяване на полученото заемообразно финансиране по сегашния контракт.

95% идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност би трябвало да членуват в Сдружението на притежателите.

Съгласно насоките на програмата финансирането се прави до привършване на бюджета на програмата, по низходящ ред на класираните от цялата страна подадени планови оферти. Допустимият оптимален размер на финансиране за Община Варна е до 80 млн. лв.. Предвид огромния интерес във всички общини, финансиране се чака да получат здания, доближаващи се до оптималния брой точки от 140 точки.

Финансовата комисия утвърди и пример на Договор за заемообразно финансиране сред Община Варна и Сдружение на притежателите.

Максималният размер на финансиране на дейностите е до избрания в договорите с определените реализатори, само че не повече от 6.28 с Данък добавена стойност на квадрат, какъвто най-много е избран от самата стратегия. Разликата се доплаща от Сдружението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР