Финансовата директорка на китайската технологична компания Хуауей (Huawei) бе арестувана

...
Финансовата директорка на китайската технологична компания Хуауей (Huawei) бе арестувана
Коментари Харесай

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Финансовата директорка на китайската софтуерна компания " Хуауей " (Huawei) бе задържана в Канада по искане на Съединени американски щати поради съмнения, че е нарушила американските наказания против Иран, съобщи Ройтерс. Новината бе обявена от канадския вестник " Глоуб енд мейл " и доказана от министерството на правораздаването.
 
Мън Ванчжоу била арестувана на 1 декември във Ванкувър, защото Съединените щати желаят тя да бъде екстрадирана. За на следващия ден е планувано правосъдно съвещание за възможното стартиране на китайката под гаранция.
 
Освен финансова директорка на " Хуауей ", Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно съоръжение и потребителска електроника в света. Тя е щерка на създателя на китайската компания Жън Чжънфей.
 
Посолството на Китай в Канада осъди уверено ареста на Мън и изиска тя да бъде освободена неотложно.
 Мън Ванчжоу Мън Ванчжоу / БГНЕС-->
От " Хуауей " обявиха в официално съобщение, представено от Франс прес, че не са знаели за хипотетичните противозаконни действия на финансовата им директорка. Китайската компания изрази убеденост, че канадската и на американската правосъдна система ще стигнат до заслужено решение по случая.
 
Властите в Съединени американски щати проверяват " Хуауей " най-малко от 2016 година за хипотетично пласиране на американски артикули на Иран и други страни в нарушаване на законодателството на Съединените щати за износа и глобите, споделиха източници на Ройтерс през април.

Арестът може да скара Вашингтон и Пекин, броени дни откакто американският президент Доналд Тръмп и китайският му сътрудник Си Цзинпин договориха на среща в Аржентина стъпки за преустановяване на комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света. Фондовите пазари в Съединени американски щати и Азия реагираха на новината с намаления на котировките, на фона на опасенията от по-нататъшно изостряне на напрежението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР