Финансова подкрепа в размер на 400 000 лева бе отпусната

...
Финансова подкрепа в размер на 400 000 лева бе отпусната
Коментари Харесай

С 400 000 лева реставрират обекти на Рилската света обител

Финансова поддръжка в размер на 400 000 лв. бе отпусната за поддръжка на Рилския манастир „ Свети Иван Рилски “. Това стана допустимо с решение на кабинета , който утвърди спомагателните разноски по бюджета на Министерство на културата за актуалната година.

Средствата ще бъдат изразходвани за застраховане на действия по ремонт, консервация и реституция на обекти на Рилската света обител , както и други действия по запазване и показване на културната полезност, по отношение на отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в листата на ЮНЕСКО .

От Министерството на културата припомнят, че манастирът е измежду най-значимите културни монументи в България, знак на страната, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Рилският манастир, включително и Хрельовата кула , църквата, манастирските здания и църквата „ Свети Лука “ са оповестени през 1927 година за „ национална старост “. През 1968 година Хрельовата кула е оповестена за архитектурно-строителен монумент на културата от Средновековието. На 7-ата сесия на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО, извършена от 5 до 9 декември 1983 година в италианския град Флоренция , Рилският манастир е разгласен за обект на международното културно завещание . В Рилския манастир се пазят ръкописи , старопечатни книги, документи от XIV – XIX век , а в музея доста старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия , монетна сбирка и други

През 1922 година Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски , включващ църквата,,Успение на Св. Йоан Рилски “ и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „ Свети Лука “, включващ църквите „ Свети Лука “ и „ Свети Покров Богородичен “ и килийното училище; метохът Орлица с църквата „ Св. св. Петър и Павел “; и църквата „ Успение Богородично “ са оповестени за групови архитектурни , исторически и художествени комплекси от „ национално значение “, а метохът Пчелина-за колективен архитектурен и исторически комплекс от „ локално значение “.

Като част от международното завещание ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в достоверен тип на манастирския комплекс, заради което българската страна годишно подкрепя финансово посредством Закона за държавния бюджет активността на манастирското приятелство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР