Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски

...
Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска

„ Финансистите отдавна поддържаме тезата, че при такива ниски директни налози, Данък добавена стойност остава единственият огромен налог, който попълня фиска ”. Това разяснява в ефира на Нова телевизия депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който през вчерашния ден оглави Временната анкетна комисия за разноските от ковид.

По думите му към този момент има изменение в обстановката, което не е обвързвано единствено с ковид.

„ От Движение за права и свободи още предходната година правихме такива разбори и казахме, че след въвеждането на директивата за Данък добавена стойност на вътрешнообщностните доставки, Данък добавена стойност се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в много от секторите – да вземем за пример в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се поддържа българската стопанска система ”, съобщи още депутатът от Движение за права и свободи.

Той изясни, че още предходната година е имало срещи с сектора на производителите на самун и е станало ясно, че намаляването на Данък добавена стойност за бранша не значи поевтиняване на хляба.

„ Много бизнеси пострадаха в рецесията, само че един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите. Намаляването на Данък добавена стойност за тях е решение на прамителството, а Движение за права и свободи се е включило към него ”, разяснява Цонев. Според него, намаляването на Данък добавена стойност за детските артикули, за което упорстват от Движението, ще е и като мярка за справяне с демографската рецесия.

Относно това, че беше определен за ръководител на Временната анкетна комисия за разноските от ковид, той комантира: „ От ГЕРБ, а и Валери Симеонов обясниха, че Българска социалистическа партия доста политизират и в случай че ръководителят е от тях, ще бъдат изкривени обстоятелствата и ще се политизира работата на комисията. За мен е неловко и нескромно да приказвам за какво са предпочели мен. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем претендент, тъй като тази комисия би трябвало да се ръководи от опозицията. Не сме съгласни с тезата на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова, че те са единствената съпротива. Това, че те са креслива съпротива, нелогично креслива на момента, не ги прави единствена съпротива ”.

Попитан за бъдеща възможна коалиция с ръководещите, той още веднъж сподели: „ При тази обстановка, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент – каквото реши гласоподавателят, каквото решат стратегиите ”. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР